Ταξίδια: Εκτός σκανδιναβικού μπλοκ η Σουηδία – «Πληγή που θα αργήσει να επουλωθεί»

(Σχεδόν) όλοι οι Σκανδιναβοί μαζί και οι Σουηδοί χώρια…  Η Σουηδία τέθηκε εκτός του σκανδιναβικού μπλοκ που προβλέπει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την ελεύθερη μετακίνηση από τη μια χώρα στην άλλη έμεινε λόγω της (αποτυχημένης) στρατηγικής της για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Οι Σουηδοί αποκλείστηκαν από αυτό το μπλοκ κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων (πάνω από 52.000 κρούσματα - 4.939 θάνατοι το μεσημέρι της Τετάρτης) από τον κορωνοϊό

Από τη Δευτέρα οι κάτοικοι της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας μπορούν να κυκλοφορούν και πάλι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από τη μια χώρα στην άλλη είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για ψυχαγωγία. Ωστόσο, οι Σουηδοί αποκλείστηκαν από αυτό το μπλοκ κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό που καταγράφει συγκριτικά με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς γείτονες της.

Ο αποκλεισμός προκάλεσε αντιδράσεις στη σουηδική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λίντε έκανε λόγο για μια απόφαση που «δημιουργεί πληγές που θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν» ενώ προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή πιθανώς να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Σουηδίας με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

«Από τη μια πλευρά είχαμε μια φανταστική συνεργασία με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τον επαναπατρισμό των Σουηδών πολιτών.
Στη Σουηδία επέστρεψαν 8.600 Σουηδοί από όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των σκανδιναβών φίλων μας, ενώ και εμείς παραλάβαμε 1.500 μη Σουηδούς.

Ήταν μια φανταστική σκανδιναβική συνεργασία…. Από την άλλη, οι άνθρωποι αυτοί που είχαν συνηθίσει να εργάζονται σαν να μην υπάρχουν σύνορα, ξαφνικά βλέπουν ότι διαφορετικά έθνη αντιμετωπίζονται διαφορετικά και αυτό θα δημιουργήσει πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν. Δεν ανησυχώ γενικά για το μέλλον των σκανδιναβικών σχέσεων, αλλά ανησυχώ ότι η κίνηση αυτή δημιούργησε πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν, ειδικά στη συνοριακή γραμμή» τόνισε χαρακτηριστικά η Λίντε. 

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπη, αλλά και του πλανήτη, δεν προχώρησε στην επιβολή καραντίνας για να περιορίσει τη διασπορά του ιού ούτε έκλεισε επιχειρήσεις, σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, αντιθέτως επέβαλε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και σε επισκέψεις σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και συνέστησε στους πολίτες της να τηρούν τις αποστάσεις, να εργάζονται από το σπίτι και να τηρούν καλή προσωπική υγιεινή.

Ωστόσο, η στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» όχι μόνο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά γύρισε και μπούμερανγκ…

Πηγή: skai.gr