Κλείσιμο

Ταξίδι-έκπληξη από την Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι για να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ταξίδι της κας Μέι γνωστοποιήθηκε στο Λονδίνο μόλις το βράδυ της Κυριακής, αν και πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν ότι η επίσκεψη σχεδιαζόταν «εδώ και λίγο καιρό».

Η κα Μέι θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το Sky News επικαλείται πηγή από την Κομισιόν που αναφέρει ότι η κα Μέι θα συναντηθεί σε δείπνο εργασίας με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για να συζητήσουν ευρωπαϊκά και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και για να προετοιμάσουν την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την μακροπρόθεσμη ατζέντα των G7/G20».

Παρόλα αυτά θεωρείται ότι στο επίκεντρο θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Στο τέλος του πέμπτου γύρου της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπαρνιέ έκανε λόγο για «ανησυχητικό αδιέξοδο» ως προς τον οικονομικό διακανονισμό του διαζυγίου.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας άνοιγμα της δεύτερης φάσης των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

Πάντως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάζουν την έναρξη εσωτερικών «προπαρασκευαστικών» συζητήσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία, πληροφορία που έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση στο Λονδίνο.

Η κα Μέι είχε το πρωί της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία μεταξύ άλλων «συμφώνησαν στην ανάγκη συνεχιζόμενης εποικοδομητικής προόδου» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πιστεύεται ότι η κα Μέι προσπάθησε να ανιχνεύσει από τη συνομιλία τα περιθώρια πίεσης ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο τέλος της εβδομάδας για το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση με τους αξιωματούχους της Κομισιόν η κα Μέι αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει για την αποφασιστικότητά της για μια συμφωνία, ώστε να άρει το αδιέξοδο που έχει επέλθει στις συνομιλίες. Πάντως, η επίσκεψή της στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σε μία περίοδο που στη Βρετανία έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση περί του σεναρίου μη-συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για το Brexit.

Η βρετανική πλευρά θα επιδιώξει επίσης να κερδίσει το συντομότερο δυνατό τη στήριξη της ΕΕ στην έναρξη των συζητήσεων για μία μεταβατική περίοδο μετά από την ημέρα του Brexit.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός