Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορεί μια αμφιλεγόμενη θεωρία ότι στον διάσημο τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών, βρίσκονται κρυμμένα τα λείψανα της Βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μαμντούχ αλ-Νταμάτι, πρώην υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνεται η εν λόγω θεωρία. Μετά από έρευνες με τη χρήση ραντάρ στον τάφο, ανακάλυψαν μια άγνωστη έως τώρα κοιλότητα κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τουταχγαμών. Πρόκειται για έναν χώρο ύψους 2,13 μέτρων και πλάτους 10,5 μέτρων.

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα το 1922. Ο Αιγύπτιος Φαραώ πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 19 ετών το 1.323 π.Χ. μετά από 10 χρόνια βασιλείας.

Η θεωρία για τον τάφο της Νεφερτίτης, αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 2015 από Βρετανό Αιγυπτιολόγο που είπε ότι μπορεί να υπάρχουν μυστικοί θάλαμοι πίσω από τον τάφο του Τουταχγαμών.

Γράφημα που παρουσιάστηκε το 2016 με την θεωρία για δύο κρυμμένους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Πηγή: YouTube/Associated Press

Τρία χρόνια αργότερα, μια άλλη ομάδα βρήκε ενδείξεις που ανέτρεπαν την θεωρία αυτή. Με τη χρήση ραντάρ ο Φράνκο Πορσέλι και η ομάδα του εξερεύνησαν για τρία χρόνια την περιοχή γύρω από τον τάφο του Τουταγχαμών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκεί δεν υπάρχει τίποτα.

«Είναι μάλλον λίγο απογοητευτικό», είπε ο Πορσέλι το 2018 στο NPR.

Τα δεδομένα άλλαξαν ξανά την περασμένη Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις της ομάδας του αλ-Νταμάτι. Τα ευρήματα της ομάδας και η αδημοσίευτη επιστημονική τους έρευνα, είναι σε γνώση του επιστημονικού περιοδικού Nature. Αναφέρεται στην ύπαρξη μυστικής αίθουσας που θα μπορούσε να φιλοξενεί τη Νεφερτίτη. Η ομάδα παρουσίασε την έρευνά της στις αρχές Φεβρουαρίου στο Ανώτερο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Για «εξαιρετικά συναρπαστικό» εύρημα έκανε λόγο ο αιγυπτιολόγος Ρέι Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Σικάγο ο οποίος δεν συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα. «Είναι καθαρό ότι υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά του βόρειου τοίχου του ταφικού θαλάμου», δήλωσε στο περιοδικό Nature.

Δεν είναι πάντως όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχι Χαουάς η τεχνολογία που χρησιμοποίησε η ομάδα του αλ-Νταμάτι δεν είναι αξιόπιστη.

Με την χρήση της εν λόγω τεχνολογίας «δεν έχει γίνει ποτέ καμιά ανακάλυψη σε κανένα σημείο της Αιγύπτου», δήλωσε στο Nature.

Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της ιστορίας

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα αν βρέθηκε η μυστική τοποθεσία της Νεφερτίτης. Εάν όντως τα λείψανά της ανακαλυφθούν θα πρόκειται για μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Νίκολας Ριβς, τον βρετανό επιστήμονα που ανέπτυξε πρώτος τη θεωρία για το σημείο του τάφου της.

Η Νεφερτίτη είναι μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου. Υπήρξε η κύρια σύζυγος του φαραώ Ακενατόν της 18ης Δυναστείας και έφερε τον τίτλο "Μεγάλη βασιλική σύζυγος". Αιγυπτιολόγοι εκτιμούν ότι κατείχε ενεργό ρόλο στην άσκηση εξουσίας στο πλευρό του άνδρα της έως το τέλος της ηγεμονίας του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ριβς είπε στο περιοδικό Nature πως «Εάν η Νεφερτίτη έχει ταφεί ως Φαραώ θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών».

Πηγή: skai.gr, nature, bussines insider, rt