Τα κενά στη “θεραπεία” Τραμπ από κορωνοϊό – Εξηγεί καθηγητής φαρμακολογίας στον ΣΚΑΪ

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοίνωσε με καθυστέρηση ότι νοσεί από κορωνοϊό με βάση το κοκτέιλ της φαρμακευτικής αγωγής που του χορηγήθηκε, όπως εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία από την αρχή και εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά» τόνισε ο κ Μανωλόπουλος και πρόσθεσε ότι παρά τα σχετικά αιτήματα των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσιάζει αρνητικό τεστ.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι παραμένει θετικός και συνεχίζει να νοσεί», τόνισε ο καθηγητής.

Τόνισε ότι θα μπορούσε όντως μέσα σε δέκα ημέρες να έχει πια πολύ χαμηλή μεταδότικότητα ή να είναι ελεύθερος από τον κορωνοϊό, «αλλά δεν ξέρουμε αν όντως συμβαίνει αυτό».

«Δεν ξέρουμε επίσης αν πράγματι είναι θετικός από την προηγούμενη Πέμπτη όπως ανακοίνωσαν ή ήταν από νωρίτερα» πρόσθεσε και σημείωσε πως η φαρμακευτική θεραπεία που ξεκίνησε αμέσως ο Τραμπ «δεν ταίριαζε με κάποιον που μόλις είχε διαγνωστεί θετικός, καθόλου δεν ταίριαζε».

Τα τρία βασικά φάρμακα που πήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron, ένα πράγματι ελπιδοφόρο φάρμακο που είναι κατανοητό γιατί του χορηγήθηκε, αλά ταυτοχρόνως ξεκίνησε ρεμντεσιβίρη και την επόμενη ημέρα το κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνη.

Εξήγησε ότι αυτή η φαρμακευτική αγωγή είναι λίγο αντικρουόμενη. Συνήθως το κοκτέιλ αντισωμάτων χορηγείται πολύ νωρίς για να μειώσει το φορτίο του ιού και η δεξαμεθαζόνη αργότερα, όταν έχει ξεκινήσει η μεγάλη αντίδραση του οργανισμού και υπάρχει έλλειψη οξυγόνου.

«Το ότι ξεκίνησαν και τα τρία μαζί ή σχεδόν μαζί σε ένα 24ωρο φαίνεται λίγο αντιφατικό, παρόλα αυτά μπορεί να λειτούργησε στον Τραμπ», τόνισε ο καθηγητής ωστόσο επανέλαβε πως είναι πιθανό να ήταν νωρίτερα θετικός και να το έκρυβε.

Πηγή: skai.gr