Τα έβαλε πάλι… με την Ινδία ο Ερντογάν – Κόντρα με το Νέο Δελχί

Μετά την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κίνα (λόγω Ουιγούρων) κοκ ο Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε πάλι… (και) με την Ινδία, αναζωπυρώνοντας την κόντρα με το Νέο Δελχί. 

Ο Ερντογάν επέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη βία του Φεβρουαρίου στην ινδική πρωτεύουσα, με 47 νεκρούς, που όπως ανέφερε ήταν μουσουλμάνοι, αλλά έχει επικρίνει την κυβέρνηση Μόντι για τη συνολική της στάση της έναντι των μουσουλμάνων, του (συμμάχου του) Πακιστάν και της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.

Το Νέο Δελχί έχει κατηγορήσει την Άγκυρα για παρέμβαση στα εσωτερικά της, με τον εκπρόσωπο του ινδικού ΥΠΕΞ Ραβές Κουμάρ να αναφέρει την Πέμπτη ότι τα σχόλια του Ερντογάν για βιαιότητες κατά μουσουλμάνων στην Ινδία δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα. «Τα σχόλια του βασίζονται στη δική του πολιτική ατζέντα δεν περιμένουμε από έναν επικεφαλής του κράτους να κάνει τέτοια σχόλια καλέσαμε τον τούρκο πρέσβη για να διαμαρτυρηθούμε στις 3 Μαρτίου». Σε ευαίσθητες και σύνθετες καταστάσεις δεν πρέπει να γίνονται ανεύθυνα σχόλια, στόχος μας είναι η επαναφορά στην κανονικότητα.

Απαντώντας στον ινδό ομόλογό του ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε ότι «οι εικόνες που δημοσιεύονται από διεθνή πρακτορεία Τύπου έχουν καταδείξει σαφώς βίαιες πράξεις κατά των μουσουλμάνων στο Νέο Δελχί από τις 23 Φεβρουαρίου». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Κουμάρ, ο Ακσόι δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του ινδού αξιωματούχου είναι «ανεύθυνες» και έγιναν σε μια προσπάθεια να διαψευστούν τα γεγονότα.

«Αναμένουμε από την ινδική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να προστατεύσει την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η βία κατά των μουσουλμάνων στη χώρα» πρόσθεσε.
 

Πηγή: skai.gr