Τα 250 χάπια «Captagon» στη Γερμανία και η σύνδεση με το καθεστώς Άσαντ

250 κιλά χάπια με χαραγμένη πάνω τους την επωνυμία “Captagon” εντόπισαν οι γερμανικές αρχές κατά τη διάρκεια επιδρομής σε αποθήκη κοντά στην πόλη Ρέγκενσμπουργκ πριν από ένα χρόνο. Η προσεκτικά τυλιγμένη σε πλαστικό αμφεταμίνη βρέθηκε μέσα σε σακιά με θραύσματα μαρμάρου, με χώρα προέλευσης τη Συρία και προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Στο εδώλιο του περιφερειακού δικαστηρίου του Ρέγκενσμπουργκ κάθονται την Παρασκευή δύο Σύροι, οι οποίοι συνδέονται με την έφοδο. Σύμφωνα με τις αρχές, λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για λογαριασμό μιας οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών με έδρα το Λίβανο και διασυνδέσεις με το καθεστώς της γειτονικής Συρίας.

Κομμάτι του παζλ οι Άσαντ

Ειδικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι άνθρωποι από το περιβάλλον του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνδέονται με την “έκρηξη” της παραγωγής και διακίνησης μεθαμφεταμίνης, με ενδιάμεσο σταθμό και την Ευρώπη. “Εμπλέκονται άτομα, τα οποία έχουν στενή σχέση με το καθεστώς”, διαβεβαιώνει ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Syria Report Τζιχάντ Γιαζίγκι. Η παραγωγή του Captagon στη Συρία χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000. Με την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στον εμφύλιο και την κατάρρευση της οικονομίας, πολέμαρχοι και ένοπλες οργανώσεις σε αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης στράφηκαν στην παρασκευή ναρκωτικών.

Καθώς το καθεστώς Άσαντ άρχισε να κερδίζει έδαφος στρατιωτικά, τέτοιες παράνομες αλλά κερδοφόρες επιχειρήσεις, εύλογα πέρασαν στα χέρια ατόμων από τον κύκλο του. Σήμερα μέλη της ίδιας της κυβέρνησης συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές του εμπορίου Captagon, όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας των New York Times. Βάσει της ίδιας πηγής, τον έλεγχο της παραγωγής και διανομής των χαπιών έχει σε μεγάλο βαθμό η Δ’ Μεραρχία του στρατού, διοικητής της οποίας είναι ο αδελφός του Μπασάρ αλ-Άσαντ Μαχίρ.

Μια προσοδοφόρα επιχείρηση

Εκτιμάται ότι η παραγωγή ενός χαπιού δεν στοιχίζει παρά λίγες δεκάδες σεντ του ευρώ. Η πώλησή του μπορεί να αποφέρει έως και 23 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και την αγορά όπου καταλήγει. Για τον Άσαντ και τους ανθρώπους του, οι οποίοι είναι σχεδόν αποκομμένοι από την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των κυρώσεων, πρόκειται για μια επιχείρηση που αποφέρει δισεκατομμύρια και συμβάλλει στο να μείνουν στην εξουσία.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα κομμάτι της πίτας διεκδικεί και η Χεζμπολά του Λιβάνου. Πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής άλλωστε βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με τη γειτονική χώρα, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα και της αλυσίδας διακίνησης των ναρκωτικών. Μόνο πέρυσι οι λιβανικές αρχές εντόπισαν πάνω από 42 εκατομμύρια χάπια, αριθμό-ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

“Η φαντασία τους δεν έχει όρια”

Οι αρχές είναι βέβαιες ότι η Γερμανία αποτελεί κόμβο στη διαδρομή των χαπιών από τη Συρία στον τελικό τους προορισμό, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκαν κι άλλες συλλήψεις ατόμων που θεωρείται ότι συντόνιζαν τη μεταφορά φορτίων Captagon μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζας στη Ρουμανία.

Το 2018 τελωνειακοί στο Αμβούργο αντίκρισαν 175 κιλά χάπια μεθαμφεταμίνης κρυμμένα μέσα σε έπιπλα από τη Συρία. “Οι δράστες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν τα χάπια. Η φαντασία τους δεν έχει όρια”, λέει ανακριτής που ασχολείται με την υπόθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός, τον περασμένο Δεκέμβριο, δισκίων Captagon μέσα σε πορτοκάλια στο Λίβανο.

Πηγή: DW / Γιαν Κούλμαν, dpa / Επιμέλεια: Κατερίνα Αλεξανδρίδη