«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Τεντωμένα νεύρα και ασκήσεις ισορροπίας

Το τελευταίο 24ωρο ήταν ένα από τα αιματηρά του πολέμου με τουλάχιστον 700 νεκρούς Παλαιστινίους - Να παραιτηθεί ζητά από τον Γκουτέρες το Ισραήλ επειδή ενέγραψε το χτύπημα της Χαμάς στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν με προσοχή σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς γενικευθεί.

«Θα ήταν απερίσκεπτο και ανεύθυνο εάν δεν είχαμε ειδικούς να σκέφτονται ένα ευρύ φάσμα απρόοπτων και πιθανοτήτων και σίγουρα οι εκκενώσεις είναι ένα από αυτά» τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.  

Οι δηλώσεις Κίρμπι έρχονται λίγο αργότερα από τη νέα τοποθέτηση του εκπροσώπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος και αποφασισμένος για το επόμενο στάδιο της σύρραξης και περιμένει τις απαραίτητες πολιτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβουλεύσει το Ισραήλ πως η αναβολή της δρομολογημένης χερσαίας επιχείρησής του εντός της Λωρίδας της Γάζας θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη όσο ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στην περιοχή συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρους από τη Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε για πρώτη φορά, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις προσπάθειες να αποτρέψουν κρατικούς και μη παράγοντες από τη διεύρυνση της σύρραξης» ενόσω η Ουάσιγκτον με κάθε ευκαιρία προειδοποιεί επανειλημμένως το Ιράν να μην εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο και οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν δεχθεί επιθέσεις οι οποίες σύμφωνα με το Πεντάγωνο φέρεται να έχουν υποστηριχθεί από την Τεχεράνη που στηρίζει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και παραστρατιωτικές οργανώσεις σε Ιράκ και Υεμένη.

Το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή μεταφέρεται και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αν και καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς υπογράμμισε ότι αυτές «δεν έγιναν στο κενό» καθώς, εξήγησε πως, ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε ασφυκτική κατοχή προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ελι Κοέν με τον ισραηλινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Γκουτέρες «σοκαριστικές, φρικτές και εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα» καλώντας τον να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, υπό τον φόβο εξάπλωσης του πολέμου προειδοποίησε εκ νέου το Ιράν να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά αφού, όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αποφασιστικά σε κάθε επίθεση. «Μην αμφιβάλλετε. Θα υπερασπιστούμε τον λαό μας και την ασφάλεια μας γρήγορα και αποφασιστικά».

Το τελευταίο 24ωρο ήταν ένα από τα αιματηρά του πολέμου με τουλάχιστον 700 νεκρούς Παλαιστινίους. Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν περαιτέρω τις επιθέσεις τους σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο 50 ανθρώπων σε διάστημα μόλις μιας ώρας.

Παράλληλα το ανθρωπιστικό δράμα κορυφώνεται με 8 φορτηγά να περνούν τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα και λίγα λεπτά αφότου η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε ότι χωρίς καύσιμα θα σταματήσει το έργο της. Από την πλευρά του, ο IDF ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων παραπέμποντας την υπηρεσία στη Χαμάς για να ζητήσει πίσω, όπως τόνισε, τα καύσιμα που της έκλεψε.  

Πηγή: skai.gr