Αιχμαλωτίστηκε ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, μεταφερόμενες με ελικόπτερα, έκαναν επιδρομή στο χωριό Αλ Χουμάιρα, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του συνέλαβαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο συνασπισμός διεξάγει συχνά επιδρομές και πλήγματα, κυρίως από αέρος, εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης αυτής, που παρά την ήττα της στα πεδία των μαχών πριν από τρία χρόνια συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις.

«Το πρόσωπο που συνελήφθη εκτιμάται πως είναι πεπειραμένος κατασκευαστής βομβών, άνθρωπος που διευκόλυνε τη δράση της οργάνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του συνασπισμού, που διαβεβαίωσε ότι δεν τραυματίστηκε ουδείς άμαχος στην επιχείρηση, ούτε υπέστη ζημιά κάποιο αεροσκάφος του.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς στη συριακή επικράτεια έγινε η επιχείρηση.

Αξιωματικός οργάνωσης σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δυνάμεις του συνασπισμού, μεταφερόμενες με ελικόπτερα, έκαναν επιδρομή στο χωριό Αλ Χουμάιρα, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, τονίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη επιχείρηση του είδους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ταγματάρχης Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), ανέφερε πως την επιχείρηση έφεραν σε πέρας άνδρες των ειδικών δυνάμεων κινούμενοι με ελικόπτερα Chinook και Black Hawk, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Είναι η πρώτη φορά που προσγειώνονται ελικόπτερα (των ΗΠΑ)» σε περιοχή που ελέγχει ο ΕΣΣ, επέμεινε πάντως.

Σύμφωνα με άλλη πηγή στην περιοχή, ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Τον Φεβρουάριο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, προχώρησαν σε επιδρομή στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχει η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και σκότωσαν τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, τον ηγέτη του ΙΚ.

Ο Κουράσι ανέλαβε την ηγεσία του ΙΚ μετά τον θάνατο του ιδρυτή της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε πυροδοτώντας εκρηκτικά, επίσης κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ