Συρία: Παραλίγο κατάρριψη Boeing 737 «τύπου Τεχεράνης» – Ποιον κατηγορεί η Μόσχα

 Συρία: Παραλίγο κατάρριψη Boeing 737 «τύπου Τεχεράνης» – Ποιον κατηγορεί η Μόσχα

Την «τύχη» του Boeing 737 που κατερρίφθη κατά λάθος κοντά στην Τεχεράνη από τον ιρανικό στρατό με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 176 άνθρωποι, παραλίγο να είχε ένα ακόμα επιβατικό αεροσκάφος στη Συρία, με τη Μόσχα να κατηγορεί το Ισραήλ για το συμβάν. 

Πρόκειται για ένα Airbus A320, με 172 επιβαίνοντες, που αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης Χμάιμιμ, που ελέγχει η Ρωσία, λίγη ώρα αφού λίγο έλειψε να χτυπηθεί από συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας υποστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, αιφνιδιαστικές ισραηλινές επιθέσεις στα προάστια της Δαμασκού έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο το αεροσκάφος.  Όπως υποστήριξε ο ρώσος αξιωματούχος, έχει πλέον γίνει κοινή πρακτική των χειριστών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ να χρησιμοποιούν σαν ασπίδες πολιτικά αεροσκάφη όταν τους εγκλωβίζουν τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας με στόχο να τα «μπερδέψουν». 

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους αέρος-επιφανείας εναντίον θέσεων σε προάστια της Δαμασκού. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ενεργοποίησαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αποκρούσουν την επίθεση.

Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το A320 ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Ο Κονασένκοφ δεν διευκρίνισε σε ποια εταιρεία ανήκε.

«Μόνο χάρη στα έγκαιρα μέτρα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο και την αποτελεσματική λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας» το επιβατικό «μπόρεσε να βγει από τη ζώνη εμπλοκής των συστημάτων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας και να προσγειωθεί επιτυχώς στο πιο κοντινό εναλλακτικό αεροδρόμιο, που είναι αυτό στη ρωσική βάση Χμάιμιμ», πρόσθεσε ο υποστράτηγος.


ΑΜΠΕ - skai.gr