Συρία: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στέλνουν νέες ενισχύσεις στο Κομπάνι

Νέες ενισχύσεις σε οπλισμό και άνδρες, έστειλε το Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι προσπαθώντας να καταλάβει ολόκληρη την πόλη, της οποίας μέχρι τώρα ελέγχει το 50%.

Οι ενισχύσεις σε άνδρες, πυρομαχικά και εξοπλισμό καταφθάνουν από τις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ράκας, προπύργιο της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή του Κομπάνι μαίνεται εδώ και ένα μήνα μεγάλη επιχείρηση του ΙΚ που επιδιώκει να θέσει την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχό του ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο μιας ολόκληρης λωρίδας εδάφους στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Οι τζιχαντιστές προέλασαν στην πόλη στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι τώρα ελέγχουν το 50% αυτής, αναφέρει το Παρατηρητήριο.
Το ΙΚ εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση εναντίον στον τομέα του συνοριακού φυλακίου βόρεια του Κομπάνι, εκτοξεύοντας 28 βλήματα όλμων, σύμφωνα με τη μκο, η οποία ανέφερε επίσης σφοδρές μάχες στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ κούρδων ανταρτών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του ΙΚ.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τοπικό κούρδο αξιωματούχο, τον Ιντρίς Νάσεν, που τώρα βρίσκεται στην Τουρκία. "Χθες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στο συνοριακό φυλάκιο του Κομπάνι. Το ΙΚ είχε στόχο το συνοριακό φυλάκιο και τα γύρω κτίρια". Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "τη νύχτα, το ΙΚ πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση από το ανατολικό Κομπάνι για να φθάσει στο συνοριακό φυλάκιο, αλλά οι YPG απάντησαν δυναμικά" και απώθησαν τους τζιχαντιστές. Μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν και άλλα τραυματίστηκαν, διευκρίνισε.

Ο Νάσεν έκανε λόγο για πέντε αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού τη χθεσινή νύχτα στο ανατολικό, δυτικό και νότιο του Κομπάνι, για την υποστήριξη των κουρδικών χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού έπληξαν χθες βράδυ θέσεις του ΙΚ στο χωριό 'Αιν-Iσα στην Ράκα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στα τουρκικά σύνορα ανέφερε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί αν και πυροβολισμοί ακούγονταν στο ανατολικό Κομπάνι.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών άσκησε την Παρασκευή πιέσεις ώστε οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των συνδεόμενων με αυτό εξτρεμιστικών ομάδων να ενισχυθούν και να επεκταθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ