Ερντογάν σε ΗΠΑ: Αναμένουμε να τηρήσετε τις υποσχέσεις για την Συρία

Η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να μην χρησιμοποιήσουν τακτικές κωλυσιεργείας μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν επανέλαβε ότι έχει διαμηνύσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις της εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

"Αναμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους αυτή τη φορά", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, συνολικά 765 "τρομοκράτες", συμπεριλαμβανομένων και υψηλόβαθμων, εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων ενώ 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους "διασώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση".

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η συμφωνία αυτή έχει γίνει με τις ΗΠΑ και όχι με τους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτό το γεγονός.

Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, θα θέσει υπό την προστασία της τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα. "Μελετήσαμε καλά, όλα τα σχέδια είναι έτοιμα", είπε.

Οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από την Ρας αλ Άιν

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι όλοι οι μαχητές τους αποχώρησαν από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στα σύνορα.

"Δεν έχουμε άλλους μαχητές στην πόλη", ανέφερε ο Κίνο Γκάμπριελ, ένας εκπρόσωπος των SDF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Λίγο νωρίτερα, αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η μεγαλύτερη από τις συνιστώσες των SDF), παραμένουν στο 30% της Ρας αλ-Άιν.

Tην ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές αποσύρθηκαν από τη συριακή συνοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν. Μία αυτοκινητοπομπή περίπου 55 οχημάτων εισήλθε στη Ρας αλ-Άιν και μια αυτοκινητοπομπή 86 οχημάτων αναχώρησε με κατεύθυνση την Ταλ Ταμρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες της αποχώρησης των Κούρδων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ωστόσο μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, Τούρκοι στρατιώτες και αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν στη Ρας αλ-Άιν μετά την αποχώρηση των SDF.

Ο επικεφαλής των FDS, Μαζλούμ Άμπντι, είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του θα αποσύρονταν, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, από μια συνοριακή ζώνη βάθους 32 χλμ., από τη στιγμή που η Άγκυρα θα τις άφηνε να φύγουν από τη Ρας αλ-Άιν.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες κατέστρεψαν τη βάση τους στο Τελ Μπαϊντάρ πριν αποχωρήσουν  

Οι Αμερικανοί στρατιώτες κατά την αποχώρησή τους από τη Συρία κατέστρεψαν τη βάση τους, στην οποία υπήρχε ένας διάδρομος προσγείωσης για στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και ένα ελικοδρόμιο, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η βάση κοντά στο Τελ Μπαϊντάρ καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Αμερικανούς.

Εκτός αυτού, οι Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να εκκενώσουν και τη βάση Λάιφ Στόουν, κοντά σε ένα φράγμα του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία Χασάκα.

Πριν από μερικές ημέρες ο συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε καταστρέψει και τη στρατιωτική βάση του κοντά στο Κομπάνι, που απέχει 150 χιλιόμετρα από το Χαλέπι.