ΚΑΙΡΟΣ

Συρία: Νεκροί και τραυματίες από ισχυρή έκρηξη νοτίως της Δαμασκού

Οι συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν πάνω από 30 πυραύλους Κρουζ και κατευθυνόμενες βόμβες κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής που εξαπέλυσε το Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα, τα οποία μεταξύ άλλων στοχοθέτησαν αποθήκες και ένα αεροδρόμιο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δαμασκού, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις σύρους στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους έξι, πρόσθεσε το επιτελείο του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού, τα πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του για 11 νεκρούς στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω Twitter ότι στοχοθέτησε θέσεις «της δύναμης Κουντς του Ιράν» στη Συρία.

"Μετά την έκρηξη ακολούθησαν πυρά",  αναφέρει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε γραφείο υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στη νότια Δαμασκό.

Είναι η πρώτη επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

Η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει νωρίτερα πως έκρηξη είχε ακουστεί κοντά σε εθνική οδό νοτίως της Δαμασκού, και επικαλείτο τις "πρώτες αναφορές που υποδήλωναν τρομοκρατική ενέργεια".

Η σύγκρουση που ξεκληρίζει τη Συρία από το 2011 έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει πετάξει στον δρόμο εκατομμύρια πολίτες, εκτοπισμένους κάπου μέσα στη χώρα ή πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-'Ασαντ κατήγαγε συνεχείς νίκες επί των ανταρτών και των τζιχαντιστών και ελέγχει ήδη τα δύο τρίτα της χώρας, χάρη στην στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση Άσαντ ανακοίνωσε τον Μάιο του 2018 ότι ελέγχει "πλήρως" την Δαμασκό και τα περίχωρά της για πρώτη φορά μετά το 2012, αφότου εξεδίωξε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο τους καταφύγιο στη συριακή πρωτεύουσα, έπειτα από έναν μήνα σφοδρών επιχειρήσεων.Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ