Συρία: Επτά φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ΙΚ

Επτά φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες στην ανατολική Συρία σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Επτά μέλη των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, παραστρατιωτικής ομάδας φίλα προσκείμενης στο καθεστώς, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μέλη πυρήνα εν υπνώσει του ΙΚ» στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ανέφερε η ΜΚΟ, ενώ αρκετοί ακόμη παραστρατιωτικοί τραυματίστηκαν.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ παραστρατιωτικοί διεξήγαγαν επιχείρηση για να εντοπίσουν κρησφύγετα των τζιχαντιστών, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την περασμένη Κυριακή, δεκαπέντε άνθρωποι, οι περισσότεροι στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε ενέδρα του ΙΚ στην επαρχία Χάμα, κατά τη ΜΚΟ.

Την 30ή Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 37 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, εναντίον λεωφορείου στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Το ΙΚ είχε καταλάβει μεγάλα κομμάτια της συριακής και της ιρακινής επικράτειας από το 2014 και η επαρχία αυτή, η οποία καλύπτεται κυρίως από έρημο και γειτονεύει με το Ιράκ, ήταν ανάμεσα στα οχυρά του.

Παρότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτιο του 2019, όταν το «χαλιφάτο» του κατέρρευσε, το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την αχανή έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς ως τη Ντέιρ Εζόρ.

Από τον Μάρτιο του 2019, στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.300 σύροι στρατιωτικοί και σύροι και ξένοι παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο Ιράν, καθώς και 600 τζιχαντιστές του ΙΚ, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 117.000 αμάχων, ενώ έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ