Συρία: Έξι μήνες φυλάκισης για όσους διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες»

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε σήμερα τον νόμο που προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης έξι μηνών σε όσους Σύρους διαμένουν στη χώρα και μεταδίδουν πληροφορίες που «βλάπτουν το κύρος» του κράτους.

Με βάση τον προηγούμενο νόμο, μόνο οι Σύροι κάτοικοι εξωτερικού επιτρεπόταν να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης (προφανώς, ερήμην) επειδή διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες επιβλαβείς για τη χώρα.

«Κάθε Σύρος που δημοσιεύει ψευδείς πληροφορίες που πλήττουν το κύρος του κράτους (…) θα φυλακίζεται για τουλάχιστον έξι μήνες» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία. Η ίδια ποινή θα εφαρμόζεται και για εκείνους που διαδίδουν πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να ωραιοποιήσουν «την εικόνα ενός εχθρικού κράτους», προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους προβλέπεται «για κάθε Σύρο που, προφορικά ή γραπτώς, ζητά την παράδοση συριακού εδάφους».

«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα ζουν με τον φόβο ότι θα συλληφθούν επειδή εξέφρασαν την άποψή τους ή επειδή πρόσκεινται σε ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα, κάνουν ρεπορτάζ ή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε αυτόν τον μήνα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: skai.gr