Συρία: Εκατοντάδες τζιχαντιστές συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν στην Μπαγούζ

Περίπου 400 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν σήμερα ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν από το ύστατο προπύργιο της οργάνωσης στη Συρία, και εκατοντάδες ακόμη άλλοι παραδόθηκαν, όπως δήλωσε ανώτερος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας κουρδικών και αραβικών ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και πολεμά τους τζιχαντιστές.

Η τζιχαντιστική οργάνωση βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας στην Μπαγούζ, κατά μήκος της όχθης του Ευφράτη ποταμού, σε μια έσχατη κατοικημένη περιοχή που ελέγχει ακόμη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις τελευταίες μέρες το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών που έχουν παραδοθεί.

Σχεδόν «400 μαχητές του ΙΚ προσπάθησαν να ξεφύγουν από την Μπαγούζ» το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ένας αξιωματούχος των SDF, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Επιχείρησαν να διαφύγουν μέσω ενός «δικτύου» που προσπάθησε να τους απομακρύνει και να τους μεταφέρει σε απομακρυσμένες περιοχές, είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ανάμεσά τους ήταν «Σύροι και αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων» που «προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή» πριν από τη σύλληψή τους από δυνάμεις των SDF, δήλωσε η ίδια πηγή.

Οι τζιχαντιστές που παραδόθηκαν ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που έφυγαν σήμερα από την Μπαγούζ, μεταφερόμενοι με φορτηγά.

Το Παρατηρητήριο επισήμανε ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την ανακοίνωση του τέλους του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ωστόσο, ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε ότι η συμμαχία «έχει μάθει να μην βάζει χρονοδιαγράμματα στην τελευταία μάχη». Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται εντός της Μπαγούζ, από όσο ανέμενε η αραβοκουρδική συμμαχία, τόνισε ο διοικητής των SDF.

Οι SDF ανέφεραν περίπου 6.500 άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή τις τελευταίες δύο μέρες.

Ανάμεσα στους αμάχους που έφυγαν σήμερα από την περιοχή ήταν 11 παιδιά από την κοινότητα Γιαζίντι, που κρατούνταν από τους τζιχαντιστές, καθώς και 4 παιδιά από σιιτικές μουσουλμανικές οικογένεις που είχαν απαχθεί από την ιρακινή πόλη Τελ Αφάρ πριν από τέσσερα χρόνια. Οι SDF προσπαθούν να ενώσουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, τόνισε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Σχεδόν 58.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον μέλη οικογενειών τζιχαντιστών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή αυτή από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 τζιχαντιστές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ