Άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπήρξαν στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια

Μεταξύ των ερευνητών υπάρχει διαφωνία για το πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα πλακουντοφόρα θηλαστικά -η ομάδα που περιλαμβάνει ανθρώπους, σκύλους και νυχτερίδες

Νέα ανάλυση απολιθωμάτων υποδηλώνει ότι οι πρόγονοί μας συνυπήρξαν για λίγο με τους δεινόσαυρους λίγο πριν εξαφανιστούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μεταξύ των ερευνητών υπάρχει διαφωνία για το πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα πλακουντοφόρα θηλαστικά -η ομάδα που περιλαμβάνει ανθρώπους, σκύλους και νυχτερίδες.

Μερικοί πιστεύουν ότι συνυπήρξαν χρονικά με τους δεινόσαυρους πριν χτυπήσει τη Γη ένας αστεροειδής, προκαλώντας την καταστροφή τους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η εξέλιξή τους μετατίθεται μόνο μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Τώρα, μια εις βάθος ανάλυση του αρχείου απολιθωμάτων δίνει την απάντηση ότι οι πρόγονοί μας συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν εξαφανιστούν.

Μέχρι στιγμής, απολιθώματα πλακουντοφόρων θηλαστικών έχουν βρεθεί μόνο σε βράχους ηλικίας μικρότερης των 66 εκατομμυρίων ετών, όταν δηλαδή ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη. Το γεγονός αυτό εξαφάνισε όλους τους δεινόσαυρους εκτός από τα πουλιά και άλλα μικρότερα ζώα, όπως σαύρες και βατράχους.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, μια ομάδα παλαιοβιολόγων χρησιμοποίησε στατιστική ανάλυση των απολιθωμάτων για να προσδιορίσει ότι τα πλακουντοφόρα θηλαστικά προϋπήρχαν της μαζικής εξαφάνισης, που σημαίνει ότι συνυπήρχαν με δεινόσαυρους για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξέλιξη των πρωτευόντων, των λαγόμορφων και των σαρκοφάγων τοποθετείται χρονικά λίγο πριν τη μαζική εξαφάνιση. Αφού επέζησαν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς, τα πλακουντοφόρα θηλαστικά  διαφοροποιήθηκαν γρήγορα. 

Η επικεφαλής συγγραφέας Emily Carlisle της Σχολής Επιστημών της Γης του Μπρίστολ είπε: «Συγκεντρώσαμε μαζί χιλιάδες απολιθώματα πλακουντοφόρων θηλαστικών και μπορέσαμε να δούμε τα πρότυπα προέλευσης και εξαφάνισης των διαφορετικών ομάδων.

Πηγή: skai.gr