Συντριβή για την Μέι στην ψήφο για το Brexit

Βαρύτατη κοινοβουλευτική ήττα με διαφορά 230 εδρών υπέστη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας για τους όρους του Brexit που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.

Παρά τις προειδοποιήσεις της κ. Μέι πως η απόρριψη της συμφωνίας μπορεί να σημάνει και «πάγωμα» του Brexit, μόνον 202 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στήριξαν την κυβέρνηση, ενώ 432 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση. Πρόκειται για την βαρύτερη ήττα κυβέρνησης στην νεότερη ιστορία της Βρετανίας.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε λίγα λεπτά αργότερα πρόταση μομφής κατά της Συντηρητικής κυβέρνησης Μέι, η οποία αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τετάρτη και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες γενικές εκλογές.

Περισσότερο από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών καταψήφισε την συμφωνία που συνομολόγησε η κ. Μέι μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία ένδειξη της βαθιάς διαίρεσης στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες και πως δεν παραιτείται


«Eναλλακτική στρατηγική» θα παρουσιάσουν Συντηρητικοί βουλευτές 

Μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ τους Brexit σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αντιθέτως, οι βουλευτές αυτοί προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι "μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου".

"Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν" οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί 

Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, «θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής», πρόσθεσε.

Η επόμενη μέρα

Το κύριο ερώτημα πλέον είναι τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, καθότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Μία πρώτη εικόνα για τις προθέσεις της Ντάουνινγκ Στριτ θα δοθεί σε βάθος λίγων ημερών, καθώς έως την 21η Ιανουαρίου θα πρέπει να σκιαγραφήσει στην Βουλή τις επόμενες κινήσεις της.

Αυτή την στιγμή ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται επί τάπητος, από Brexit χωρίς συμφωνία που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την βρετανική όσο και για την κοινοτική οικονομία, έως ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η παράταση της διορίας για το Brexit, κάτι που ζήτησε το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας.

Μετά την ψηφοφορία η κ. Μέι διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επιδιώκει ομαλό Brexit κι ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει τις συμβουλές και τις απόψεις όλων των κομμάτων ώστε να βρεθεί ο δρόμος προς τα εμπρός.

Δεν είναι όμως σαφές εάν μπορεί να πετύχει κάποια συμφωνία που θα ικανοποιεί την Βουλή, δεδομένου ότι οι 27 εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία για τους όρους εξόδου.
Πηγή: skai.gr