ΚΑΙΡΟΣ

Συντηρεί τις φήμες για την επιστροφή του ο «Καβαλιέρε»

O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιστρέφει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας του, ασκώντας χθες στην πρώτη του συνέντευξη από την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο, κριτική για έναν φόρο κατοικίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μόντι.

Η δήλωσή του αναμένεται να ανησυχήσει επενδυτές και αγορές, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος αποτελεί σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία έως και 20 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος φόρος έχει δεχθεί την έντονη αποδοκιμασία του ιταλικού λαού.

Μυστήριο για την υποψηφιότητα του «Καβαλιέρε»


Την παραπάνω τοποθέτηση πραγματοποίησε ο 75χρονος Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης που παρέθεσε στην εφημερίδα Il Giornale - ιδιοκτησίας του - από τον περασμένο Νοέμβριο.

Την περίοδο εκείνη είχαν ξεσπάσει πολλά σκάνδαλα αναφορικά με την προσωπική του ζωή αλλά και επιχειρηματικές του κινήσεις, την ώρα που η ιταλική οικονομία βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ανέλαβε τότε ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, Μάριο Μόντι, ο οποίος έχει καταφέρει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών και να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία είχαν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα για τη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχουν φουντώσει οι φήμες γύρω από μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μπερλουσκόνι για την πρωθυπουργία της χώρας το 2013, ως επικεφαλής του κόμματός "Ο Λαός της Ελευθερίας". Ο ίδιος δεν έχει πάντως τοποθετηθεί επίσημα προς το παρόν.

Από την πλευρά του και ο Μάριο Μόντι, αν και στο παρελθόν έχει αρνηθεί επανειλημμένως το σενάριο να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό, ενώ πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας μέχρι και τις επόμενες εκλογές. Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης