Συνομιλίες εκτός ΟΗΕ για το Κυπριακό, προτείνει ο Ερντογάν

Την πρότασή του για τετραμερείς ή πενταμερείς συνομιλίες, αλλά με παραμερισμό του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφερόμενος στην άρνηση της Αθήνας, είπε πως «με αυτή την προσέγγισή το αποτέλεσμα θα είναι η μη επίλυση».
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο Ερντογάν ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή του ότι «η μη επίλυση δεν είναι λύση», είπε ότι «την άποψη αυτή τη διατύπωσα και για τις δυο πλευρές. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τη θετική προσέγγιση μιας μόνο πλευράς. Αυτό θα γίνει χάρη στην προσπάθεια και των δυο πλευρών. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει λύση».
Ο τούρκος πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε τον περασμένο Απρίλιο στο Βελιγράδι στον έλληνα πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσε ουσιαστικά αποκλεισμό του ΟΗΕ και προσπάθεια επίλυσης από πλευράς Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
«Στο Βελιγράδι, συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός, έκανα στον κ. Σημίτη την εξής πρόταση. Είπα, εμείς ως οι δύο εγγυήτριες χώρες και οι δύο πλευρές, η Νότια και η Βόρεια Κύπρος να συνέλθουμε, καλώντας μάλιστα και την Αγγλία και να διευθετήσουμε το θέμα. Η απάντηση που πήρα φυσικά ήταν το ότι δεν μπορώ να προσέλθω στο τραπέζι για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Εάν λοιπόν έχετε τέτοια άποψη σε ένα θέμα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η μη επίλυση».
Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» να υπάρξει θετική απάντηση και τόνισε ότι «η πρόταση του κ. Ντενκτάς σχετικά με τα Βαρόσια και το γεγονός ότι άνοιξαν τα «σύνορα³, ήταν πολύ θετικά βήματα για τη βελτίωση του κλίματος». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην απόφαση της Τουρκίας «να ανοίξει τις πόρτες της στους Ελληνοκύπριους» και τόνισε ότι «θα έπρεπε τα βήματα αυτά να βρουν ανταπόκριση, κάτι που δεν έγινε».
Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο τομείς και δύο γλώσσες. Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να σέβονται το δίκαιο. Όσο δεν γίνεται αυτό αποδεκτό, θα είναι δύσκολη και η επίλυση». Ο τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε, τέλος, ότι κακώς συνδέεται το ζήτημα της Κύπρου με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr