Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ απειλεί με «στοχευμένα μέτρα» την Τουρκία

Ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Τουρκία ότι κινδυνεύει να υποστεί ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας των παράνομων ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου απήθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Στο προσχέδιο που έχει συνταχθεί οι ηγέτες των κρατών-μελών δεσμεύονται πως θα εξετάσουν «στοχευμένα μέτρα», διατύπωση που μπορεί να δρομολογήσει την επιβολή ποινών σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται σε παράκτιες γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Οι ηγέτες ουσιαστικά ενστερνίζονται την εισήγηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο την Τρίτη κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

Η επιλογή και η εφαρμογή κυρώσεων θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τους ηγέτες σε μελλοντική Σύνοδο.

Η Άγκυρα πάντως φαίνεται πως αψηφά ανοιχτά την ΕΕ. Το μεσημέρι απέπλευσε προς την ανατολική Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» ώστε να εκτελέσει γεώτρηση στον Κόλπο της Αμμοχώστου. Το γεωτρύπανο «Πορθητής» ήδη εκτελεί εργασίες ανοιχτά της Πάφου.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προειδοποίησε μάλιστα ξένους παράγοντες να μην στηρίζουν τυφλά τις θέσεις της Λευκωσίας και Αθήνας, ούτε να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.

Νίκος Ανδρίτσος 

Πηγή: skai.gr