Συνελήφθη ο πρώην προέδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες

Αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και τον απομάκρυναν σιδηροδέσμιο από την κατοικία του στην Τεγκουσικάλπα, αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και εκκρεμεί το αίτημα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Ονδούρας, αστυνομικοί φαίνονται να δίνουν στον Ερνάντες να φορέσει ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και στη συνέχεια τον αλυσοδένουν χειροπόδαρα πριν τον οδηγήσουν σε μία βάση των ειδικών δυνάμεων. Ακολούθως ο Ερνάντες διακρίνεται σε μία αίθουσα να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας παρέμενε στο σπίτι του, γύρω από το οποίο είχαν αναπτυχθεί από χθες Δευτέρα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter πως είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι ήταν «έτοιμος να συνεργαστεί».

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εγκατέλειψε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου, έπειτα από δύο θητείες στην προεδρία.

Ο νεότερος αδελφός του, ο Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν συνεργός.

Ακόμη ένα πρόσωπο κοντά στον πρώην αρχηγό του κράτους, ο Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, καταδικάστηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, κάνοντας λόγο για προσπάθειες διακινητών ναρκωτικών να πάρουν «εκδίκηση» διότι επί των ημερών του οι διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει καίρια πλήγματα εις βάρος τους.

Στην Ονδούρα, κατηγορείται από πολιτικούς αντιπάλους του για διαφθορά στην ανάθεση κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων αλλά και στις προμήθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ