ΚΑΙΡΟΣ

Συνέδριο μαγείας

Πάνω από εξήντα ειδικοί της μαγείας από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη μικρή πόλη Βάρντο της βόρειας Νορβηγίας.

Η τριήμερη συνάντηση θα περιλαμβάνει συζητήσεις, διαλέξεις, καθώς και φεστιβάλ ταινιών με θέμα την αρχαία και τη σύγχρονη μαγεία.

Το Διεθνές Συνέδριο Μαγείας του Ηλίου του Μεσονυχτίου οργανώνουν πανεπιστήμια της Νορβηγίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι διωγμοί των μαγισσών στην Ευρώπη ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο, σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να κατηγορούνται στις μέρες μας για μαγεία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όπως και στο παρελθόν, τα θύματα απομονώνονται από την κοινότητα στην οποία ζουν και μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους για περιστατικά, όπως έξαρση επιδημιών, κακοκαιρία ή κακοτυχίες.

Εκτός από αυτά τα ζητήματα, στο συνέδριο της Νορβηγίας θα συζητηθεί και ο σαμανισμός, πρακτική η οποία βασίζεται στην επικοινωνία με τον κόσμο των πνευμάτων, κυρίως μέσω πνευμάτων ζώων.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο σαμανισμός προϋπήρχε όλων των άλλων οργανωμένων θρησκειών.

Όμως, εκτός από τους διανοούμενους και τους πιστούς που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, η μαγεία έχει αποκτήσει εσχάτως πολλούς νεαρούς ένθερμους οπαδούς, χάρη στην εκπληκτική επιτυχία των βιβλίων και των ταινιών του Χάρι Πότερ, μια εκ των οποίων προβάλλεται σήμερα σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Κατά τους διωγμούς των μαγισσών το 17ο αιώνα στο Βάρντο, σχεδόν 80 γυναίκες κάηκαν στην πυρά.

Πληροφορίες της εποχής αναφέρουν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν κατηγορηθεί για συναντήσεις με τον Διάβολο στο κοντινό \"όρος των μαγισσών\".

Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άνθρωποι εκτελέσθηκαν στην Ευρώπη κατηγορούμενοι για σχέσεις με τη μαγεία.Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)