ΚΑΙΡΟΣ

Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ

Συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή, το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, προκειμένου να εξετάσει την ενέργεια της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει πύραυλο το πρωί της Κυριακής.

Η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι έθεσε επιτυχώς σε τροχιά δορυφόρο τηλεπικοινωνιών, κάτι που χαρακτηρίζει νόμιμο δικαίωμά της.

Για αποτυχία της Βόρειας Κορέας να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο της κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός, διευκρινίζοντας ότι το κύριο τμήμα του έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το γεγονός δεν συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είναι προκλητική, παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεν έκανε καμιά προσπάθεια να καταρρίψει τον πύραυλο, παρότι είχε αναπτύξει συστήματα Πάτριοτ σε καίρια σημεία.

Η Τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε απερίφραστα την εκτόξευση, κάνοντας λόγο για ενέργεια που πλήττει τη σταθερότητα της περιοχής.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυναν η Κίνα και η Ρωσία.Πηγή: skai.gr