Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τα ουκρανικά σιτηρά, την επόμενη εβδομάδα

H συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ουζμπεκιστάν σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, την οποία και οι δύο έχουν επικρίνει, όταν συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είχαν «εξαπατηθεί» και ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας, που λήγει τον Νοέμβριο, πριν παραταθεί.

«Μια συζήτηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν είναι πιθανή και απαραίτητη. Αναμένουμε να λάβει χώρα στη Σαμαρκάνδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Η συμφωνία του Ιουλίου για να εκκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έγινε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία στους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες διότι τα περισσότερα φορτία στέλνονται στην Ευρώπη και σε άλλες πλούσιες χώρες.

«Οι συμφωνίες εφαρμόζονται, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζονται δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη σε φτωχές χώρες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε την Τετάρτη ότι το 30% των σιτηρών και άλλων προϊόντων που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι ένα εγχείρημα με εμπορικό --όχι ανθρωπιστικό-- χαρακτήρα που καθορίζεται από την αγορά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να εξάγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα.

«Το θέμα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Θα είναι το θέμα για συγκεκριμένη συζήτηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ