Συνάντηση Μπάιντεν με τον επικεφαλής των Ρεμπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου του χρέους

«Θετικές» τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους, μετά την «παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Ο Μακάρθι συνομίλησε με τον Μπάιντεν ενώ ο τελευταίος επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία, όπου μετείχε στη σύνοδο της G7. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι ήταν «θετικές» οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης και ότι τα επιτελεία τους θα συναντηθούν για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να περιορίσει τις δαπάνες, σε συνδυασμό με φορολογικές ρυθμίσεις ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, όμως χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου του χρέους. Προτού αναχωρήσει από τη Χιροσίμα άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιθυμούσαν μια στάση πληρωμών ώστε τα καταστροφικά αποτελέσματά της να δυσχεράνουν την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Μακάρθι είπε πάντως στους δημοσιογράφους ότι τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση αλλά επανέλαβε στον Μπάιντεν ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες. «Η θέση μου δεν έχει αλλάξει, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα που δεν διαθέτουμε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών στον αμυντικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ