Συνάντηση Μογκερίνι με τους ηγέτες 6 βαλκανικών κρατών για το ενταξιακό αδιέξοδο

Kάλεσμα σε ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων φαίνεται να έχει απευθύνει η απερχόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φρεντερίκα Μογκερίνι για την Τρίτη 29 Oκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Η κα Μογκερίνι, σύμφωνα με πληροφορίες  έχει καλέσει σε δείπνο εργασίας 6 ηγέτες Βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας, της Κροατίας, του Μοντενέγκρο, και της Σερβίας προκειμένου εκεί να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα των τελευταίων ημερών, μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, στην Ευρωπαική Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, τα τεκταινόμενα, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες.

Γιαυτό το λόγο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα το οποίο επί τοις ουσίας εκφράζει την βαθιά απογοήτευση για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Αυτή η κινητικότητα στις Βρυξέλλες προσπαθεί, κατά μια έννοια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο περιθώριο του Βέτο από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Ταυτόχρονα, δυσφορία επικρατεί και στη Βόρεια Μακεδονία με τα Σκόπια να είναι αρνητικά διακείμενα σε οποιοδήποτε διαφορετικό σενάριο από αυτό της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους για ένταξη.

Πηγή: skai.gr