ΚΑΙΡΟΣ

Συναγερμός στο Λονδίνο

Συγκεκριμένα, όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε εκρηκτικά, κάνιστρα με βενζίνη, καρφιά και φιάλες προπανίου. Σύμφωνα με τις αρχές, πιθανή έκρηξη θα προκαλούσε μακελειό στην πρωτεύουσα. Το όχημα εντοπίστηκε τυχαία στην περιοχή του Πικαντίλι, στο κεντρικό Λονδίνο, όπου είχε κληθεί ασθενοφόρο για την αντιμετώπιση περιστατικού έξω από νυχτερινό κέντρο. Το πλήρωμα του προσωπικού παρατήρησε ότι εντός του οχήματος υπήρχαν καπνοί. Αργότερα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για αναθυμιάσεις από τα καύσιμα. Εκλήθηη αστυνομία και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, και η καταστροφή απετράπη ουσιαστικά κατά τύχη, όπως επεσήμαναν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αν και ο συγκεκριμένος τρόπος βομβιστικής επίθεσης είναι χαρακτηριστικός των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Παρόμοιες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από ομάδες Ιρλανδών, στο πλαίσιο της διαμάχης για τη Βόρειο Ιρλανδία. Επίσης, έρχεται πάλι στο προσκήνιο ο τρόπος επιθέσεων που είχε θέσει ως στόχο ο φυλακισμένος σήμερα στη Βρετανία, για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων, Ντίρεν Μπάροτ. Δηλαδή, τη χρησιμοποίηση πολυτελών αυτοκινήτων γεμάτων με εκρηκτικά και καρφιά ώστε να προκληθούν όσο περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

Δεν έχει προκληθεί ανησυχία μόνο στους απλούς πολίτες, αλλά και στην κυβέρνηση, καθώς ο Γκόρντον Μπράουν μόλις στην τρίτη ημέρα της θητείας του καλείται να αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση. Η νέα υπουργός Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ, έχει δύσκολο έργο στο να πείσει τους πολίτες να μην πανικοβληθούν αλλά ταυτόχρονα να επαγρυπνούν. Χαρακτηριστικά, ενώ σήμερα το υπουργικό συμβούλιο θα συζητούσε τις προτάσεις αναθεώρησης του συντάγματος, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον κύριο Μπράουν, ασχολήθηκε μόνο με το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν είναι, κατά τα φαινόμενα, τυχαία η χρονική συγκυρία, καθώς μόλις έγινε αλλαγή φρουράς στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ σε δύο εβδομάδες είναι η επέτειος των δύο ετών από τις βομβιστικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, τον Ιούλιο του 2005.

Σύμφωνα με αναλυτές, το περιστατικό αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή και διαρκή απειλή για την ασφάλειά της. Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι μπορεί να βρίσκονται κι άλλα παγιδευμένα οχήματα στο Λονδίνο, ενώ ο οδηγός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου αποτελεί αυτή τη στιγμή τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο στη Βρετανία.

Πηγή: Επιμέλεια Μιχάλης Δελέγκος