Συναγερμός στην κεντρική Αμερική καθώς πλησιάζει απειλητικά η τροπική καταιγίδα Τζούλια

«Η Τζούλια αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα (...). Ισχύει προειδοποίηση για κυκλώνα σε τμήματα των ακτών της Νικαράγουας και στα νησιά Πρόβιντενς και Σαν Αντρές», ανέφερε η υπηρεσία αυτή των ΗΠΑ σε έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της.

Χώρες της κεντρικής Αμερικής βρίσκονταν χθες Σάββατο σε συναγερμό, καθώς τις πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Τζούλια, η οποία υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί τις επόμενες ώρες σε κυκλώνα πάνω από την Καραϊβική προτού φθάσει πάνω από τη γη στη Νικαράγουα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων/τυφώνων (NHC) και τις τοπικές αρχές.

«Η Τζούλια αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα (...). Ισχύει προειδοποίηση για κυκλώνα σε τμήματα των ακτών της Νικαράγουας και στα νησιά Πρόβιντενς και Σαν Αντρές», ανέφερε η υπηρεσία αυτή των ΗΠΑ σε έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της.

Οι βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου μπορεί να προκαλέσουν «αστραπιαίες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης», δυνητικά φονικές, στην κεντρική Αμερική, προειδοποίησε το NHC.

Σύμφωνα με το κολομβιανό ινστιτούτο υδρολογίας, μετεωρολογίας και περιβαλλοντικών μελετών (IDEAM), η τροπική καταιγίδα βρισκόταν στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) 195 χιλιόμετρα από το Σαν Αντρές και 180 χιλιόμετρα από το Πρόβιντενς, νησί που μαζί με τη Σάντα Καταλίνα ανήκει σε κολομβιανό αρχιπέλαγος περίπου 48.000 κατοίκων.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κήρυξε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού» στο Σαν Αντρές. Η τροπική καταιγίδα μετακινείται με ταχύτητα περίπου 30 χιλιομέτρων ανά ώρα και φέρνει ανέμους ταχύτητας 93 χ.α.ώ., σύμφωνα με το IDEAM.

Στην Μπλούφιλντς, από τις μεγαλύτερες πόλεις στις ακτές της Νικαράγουας στην Καραϊβική, ψαράδες ασφάλιζαν τις βάρκες τους και κάτοικοι έσπευδαν να κάνουν προμήθειες και αναλήψεις μετρητών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, να προμηθευτούμε τρόφιμα, πλαστικό, λίγα απ’ όλα, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει», εξήγησε ο Χαβιέρ Ντουάρτε, επιπλοποιός, προσθέτοντας πως προσεύχεται η καταιγίδα να αλλάξει τροχιά και να μη χτυπήσει την πόλη του και τους περίπου 60.000 κατοίκους της.

Το Εθνικό Σύστημα Πρόληψης Καταστροφών της Νικαράγουας (SINAPRED) έθεσε χθες Σάββατο τη χώρα σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» κι ενεργοποίησε μονάδες έρευνας και διάσωσης. Η κυβέρνηση συνέστησε στους κατοίκους να λάβουν μέτρα για την προστασία των σπιτιών τους και να είναι έτοιμοι «να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να πάνε σε καταφύγια αν είναι απαραίτητο».

Στη Γουατεμάλα, ο συντηρητικός πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ζήτησε από όλες τις κρατικές υπηρεσίες να είναι έτοιμες να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους Γουατεμαλτέκους που ενδέχεται να το χρειαστούν.

Είκοσι δύο νομαρχίες της χώρας αυτής, το 60% του πληθυσμού της οποίας ζει στη φτώχεια, τέθηκαν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Γουατεμάλας (CONRED), καθώς πλησιάζει η καταιγίδα, που απειλεί επίσης να πλήξει την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Στην Ονδούρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παίρνει προληπτικά μέτρα στο κυριότερο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας, το Ελ Καχόν, καθώς η χώρα βίωσε αύξηση του επιπέδου των υδάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου στα περίχωρα της Σαν Πέδρο Σούλα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και εθνικού βιομηχανικού πνεύμονα, και πλέον η ζώνη αυτή απειλείται από την Τζούλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ