Κλείσιμο

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη - Στους 52 οι νεκροί στην Ιταλία

Δραματική αύξηση των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 52.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία είναι 2.036 από 1.694 χθες Κυριακή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας, 149 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Γερμανία: Ματαιώθηκε κοινό συνέδριο της ΕΚΤ με την Κομισιόν λόγω κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ματαίωσε σήμερα το συνέδριο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη το γεγονός ότι πολλοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

«Η ΕΚΤ αποφάσισε, σε συνεννόηση με τη συνδιοργανώτρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναβάλει προς το παρόν το συνέδριο για την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση που ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη, 3 Μαρτίου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή υπήρξαν πολλές ακυρώσεις από συμμετέχοντες, αλλά και επειδή λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών ήταν δύσκολο για κάποιους να δώσουν το παρών.

Αναστέλλονται οι επισκέψεις στο ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει για τουλάχιστον 3 εβδομάδες όλες τις επισκέψεις εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Το Ευρωκοινοβούλιο υποδέχεται 700.000 επισκέπτες τον χρόνο, είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρός το Νταβίντ Σασόλι, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «μέτρων πρόληψης».

Αντιθέτως, η συνεδρίαση της ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί και θα «πραγματοποιηθεί» υπό τις όσο το δυνατόν κανονικές συνθήκες, διευκρίνισε ο ίδιος, την ώρα που η Γαλλία αποτελεί μία από τις εστίες με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

«Μία από τις επιπτώσεις από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι να περιορίσουμε την πρόσβαση των επισκεπτών στα κτίρια του Κοινοβουλίου» στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Σασόλι.

Το μέτρο, που θα έχει άμεση ισχύ, αφορά τους τουρίστες, όπως και τους επισκέπτες των ευρωβουλευτών και των βοηθών τους, των μελών των λόμπι και τους εξωτερικούς συμμετέχοντες των σεμιναρίων.

Μια διπλωματική πηγή ανέφερε, εντούτοις, ότι η ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώπιον των ευρωβουλευτών την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

«Όλες οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα γίνουν, δηλαδή οι εργασίες των επιτροπών, του γραφείου του προέδρου, της σύσκεψης των προέδρων» επισήμανε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Επιπλέον, ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού και της διοίκησης που μεταβαίνουν σε πληγείσες περιοχές να εργάζονται στα σπίτια τους.

Αναφορικά με τους ευρωβουλευτές που πηγαίνουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, «πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή. Όμως, κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη θητεία τους ή την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο» σημείωσε ο Σασόλι.

Βρετανία: Ανέβηκαν σε 40 τα κρούσματα

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας έκαναν γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 40.

Σύμφωνα με τον αρχίατρο Κρις Γουίτι, και οι τέσσερις νέοι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη εξάπλωση της επιδημίας.

Γαλλία: Δύο ακόμη νεκροί - Ακύρωσε το πρόγραμμά του  ο Ερντογάν

Δύο ασθενείς πέθαναν από τον νέο κοροναϊό στη βόρεια Γαλλία, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα στους τέσσερις, ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης Κομπιέν και άλλες πηγές.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτω, υπήρξαν άλλοι δύο θάνατοι στο νοσοκομείο της Κομπιέν», φέρεται να είπε ο δήμαρχος Φιλίπ Μαρινί.

Με βάση τον χθεσινό, επίσημο απολογισμό, τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται στα 130. Το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για διευκρινίσεις όσον αφορά τους νέους θανάτους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τροποποίησε το πρόγραμμά του, ακυρώνοντας μια επίσκεψη και ματαιώνοντας τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Τετάρτη στη νοτιοδυτική Γαλλία ενώ αύριο Τρίτη δεν θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Γαλλίας (CRIF).

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος απομονώνεται, γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι διαθέσιμος για να διαχειριστεί την κατάσταση», σημείωσε ένας αξιωματούχος.

ΠΟΥ: Εννέα φορές περισσότερα τα κρόυσματα παγκοσμίως σε σύγκριση με την Κίνα σε 24 ώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε σήμερα γνωστό ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του Covid-19 που καταγράφηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες 24 ώρες είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, καταγράφηκαν σχεδόν εννεαπλάσια κρούσματα του Covid-19 εκτός της Κίνας σε σύγκριση με την Κίνα» δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας πως 206 κρούσματα ανακοινώθηκαν στον ΠΟΥ σήμερα, ήτοι ο μικρότερος αριθμός από τις 22 Ιανουαρίου. Μονάχα 8 κρούσματα έχουν καταγραφεί εκτός της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της επιδημίας. Εκτός της Κίνας, έχουν καταγραφεί συνολικά 8.739 κρούσματα σε 61 χώρες, με 127 θανάτους.

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεπέρασε σήμερα τους 3.000 θανάτους παγκοσμίως και συνεχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι επιδημίες στη Νότια Κορέα, την Ιταλία, το Ιράν και την Ιαπωνία «αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στο Ιράν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε σήμερα μια πρώτη ομάδα γιατρών και τόνους ιατρικού εξοπλισμού, ενώ ένα μέλος του προσωπικού του στη χώρα βγήκε θετικό στον ιό, ανακοίνωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής αυτός «έχει εμφανίσει ήπια συμπτώματα».

Σήμερα, το Ιράν απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη μάχη κατά της ασθένειας υπό την προϋπόθεση η Τεχεράνη να υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Σχολιάζοντας την αμερικανική πρόταση, ο διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε «τη σημασία της αλληλεγγύης την παρούσα στιγμή». Ο κοροναϊός είναι ένας «κοινός εχθρός και πρέπει να είμαστε ενωμένοι» σημείωσε.

Στη Νότια Κορέα, σχεδόν 600 νέα κρούσματα του Covid-19 καταγράφηκαν, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών από τον νέο κοροναϊό να ανέρχεται στους 4.300, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας. Γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η χώρα κατέγραψε πάνω από τα μισά κρούσματα εκτός της Κίνας, σχολίασε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

G7: Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών της G7 θα συσκεφθούν αύριο για να συντονίσουν τις ενέργειές τους μπροστά στην επιδημία του νέου κοροναϊού, που εξαπλώνεται παγκοσμίως και απειλεί την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζερόμ Πάουελ "θα διευθύνουν την τελεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους της G7 αύριο το πρωί" ώρα Ουάσιγκτον, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ