Κλείσιμο

Σύμβουλος Ινστιτούτου Montaigne: Το αδιέξοδο στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι υπέρ του Πούτιν

Την εκτίμηση ότι «το αδιέξοδο στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι υπέρ του Πούτιν» προβάλει στην εφημερίδα Le Monde ο πρώην πρέσβης και σύμβουλος στο γαλλικό Ινστιτούτο Montaigne, Μισέλ Ντιουκλό καλώντας τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκληρύνουν γρήγορα τη στρατηγική τους εναντίον της Ρωσίας.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους στο στρατιωτικό επίπεδο και οι Ευρωπαίοι στο ενεργειακό», υποστηρίζει ο πρώην πρέσβης, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση - και ειδικά οι Ευρωπαίοι - χρειάζονται  μια «γρήγορη ήττα της Ρωσίας».

Ως προς το ενεργειακό, προτείνει το τέλος της χειμερινής περιόδου να συμπέσει με ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δεδομένου ότι, όπως παρατηρεί, το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς καθιστά τη Ρωσία πιο εξαρτημένη από τις προμήθειες απ' ό,τι οι ευρωπαίοι πελάτες της.

Σχετικά με το ρόλο της Γαλλίας, εκτιμά, ότι η επαφή που διατηρεί ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας έχει πλέον φτάσει στα όριά της, αλλά θεωρεί, ότι η Γαλλία πρέπει να παραμείνει διαθέσιμη για οποιαδήποτε διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, έχει ξεπεραστεί το σημείο χωρίς επιστροφή, καθώς, ακόμα κι αν η κρίση στην Ουκρανία τελειώσει αύριο, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει σοβαρά, ότι «θα μπορέσουμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τη Ρωσία, για να συζητήσουμε ειρηνικά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

Υποστηρίζει, ότι απόλυτη προτεραιότητα για το Παρίσι είναι να διατηρήσει την ανάδυση αυτής της πιο «γεωπολιτικής» Ευρώπης, που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, της οποίας όμως οι φιλοδοξίες θα μπορούσαν, όπως σημειώνει,  να μειωθούν γρήγορα με το τέλος αυτής της σύγκρουσης.  Δεν αποκλείει, «να έρθει μια ημέρα - μετά τον Πόυτιν- όπου θα καταστεί και πάλι δυνατός ο διάλογος με τη Ρωσία», αλλά θεωρεί, ότι οι προϋποθέσεις για αυτό είναι μια σοβαρή αποδυνάμωση του ρωσικού γίγαντα με μία σαφή οπισθοδρόμηση στην Ουκρανία και  μια ενοποιημένη Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ