Συλλυπητήρια μηνύματα από τη Διεθνή Κοινότητα για τον θάνατο του Μ. Γκορμπατσόφ

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, έφυγε εχθές το απόγευμα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο της Μόσχας στο οποίο νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση θανάτου του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε εχθές το απόγευμα σε ηλικία 91ενός ετών. Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα από ηγέτες και πολιτικούς από όλο τον κόσμο.

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε δια του εκπροσώπου τα βαθιά του συλλυπητήριά του τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πρόκειται να στείλει το πρωί συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια και στους οικείους" του πρώην ηγέτη της ΕΣΣΔ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πολιτικός "άξιος εμπιστοσύνης και σεβασμού"

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης (1985-1991) "διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο για να τερματιστεί ο ψυχρός πόλεμος και να πέσει το σιδηρούν παραπέτασμα. Άνοιξε τον δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη. Είναι μια κληρονομιά που δεν θα ξεχάσουμε. Αναπαύσου εν ειρήνη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ", ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, μέσω Twitter.
 

Αντόνιο Γκουτέρες: "Απαράμιλλος ηγέτης" που "άλλαξε τον ρου της ιστορίας"

"Έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε για να έρθει με ειρηνικό τρόπο το τέλος του ψυχρού πολέμου", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, κρίνοντας πως "ο κόσμος έχασε έναν τεράστιο παγκόσμιο ηγέτη, δεσμευμένο στην πολυμερή συνεργασία, ακούραστο υπερασπιστή της ειρήνης".

 Εμανουέλ Μακρόν:  "Η δέσμευση του Μ. Γκορμπατσόφ στην ειρήνη στην Ευρώπη, άλλαξε την κοινή μας ιστορία».

Ο Γάλλος Πρόεδρος απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ευχαριστώντας τον για την «δέσμευσή του στην ειρήνη στην Ευρώπη». Μέσω Twitter ο Γάλλος Πρόεδρος εξήρε τη μνήμη αυτού του «ανθρώπου της ειρήνης, όπως αναφέρει, οι επιλογές του οποίου άνοιξαν έναν δρόμο για την ελευθερία στους Ρώσους".

"Η δέσμευσή του στην ειρήνη στην Ευρώπη άλλαξε την κοινή μας ιστορία», τονίζει ο κ. Μακρόν.

Μπόρις Τζόνσον:  Η "ακούραστη δέσμευσή του να ανοίξει τη σοβιετική κοινωνία" παραμένει "παράδειγμα", έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

"Με θλίβει που έμαθα για τον θάνατο του Γκορμπατσόφ. Πάντα θαύμαζα το θάρρος και την ακεραιότητα που έδειξε τερματίζοντας ειρηνικά τον ψυχρό πόλεμο", ανέφερε ο κ. Τζόνσον μέσω Twitter. "Την περίοδο της επίθεσης του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία, η ακούραστη δέσμευσή του στο άνοιγμα της σοβιετικής κοινωνίας παραμένει παράδειγμα για όλους μας".
 

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: "Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπήρξε μια εμβληματική πολιτική μορφή του 20ού αιώνα"


"Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπήρξε μια εμβληματική πολιτική μορφή του 20ού αιώνα", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μέσω Twitter. "Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανοίγοντας το δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη. Έδειξε πως η Ιστορία μπορεί να γράφεται όχι με πολέμους αλλά με πράξεις ειρήνης".


   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ