Κλείσιμο

Σύγκρουση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία με την ΕΕ περί Βόρειας Ιρλανδίας

Αν και ο Σούνακ φέρεται έχει έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, η προοπτική των νέων όρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πιο σκληροπυρηνική αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματός του και από το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο πολιτικό προσκήνιο της Βρετανίας έχει επανέλθει η συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit στο κομμάτι που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ήλπιζε να εμφανιστεί στην συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τετάρτης με μία κλεισμένη συμφωνία για τροποποίηση του αμφιλεγόμενου Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας.

Αν και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σούνακ έχει έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, η προοπτική των νέων όρων στη σχέση των δύο πλευρών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πιο σκληροπυρηνική αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματός του και από το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ απέδωσε τη μη οριστικοποίηση της συμφωνίας στην «αδυναμία» του κ. Σούνακ να έρθει σε κόντρα με τους «δυσαρεστημένους» στους κόλπους των Τόρις.

Η φημολογούμενη συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει διατήρηση των ελέγχων σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία μόνο εφόσον αυτά προορίζονται εν τέλει για την αγορά της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δηλαδή έδαφος της ΕΕ. Το ισχύον πρωτόκολλο που συνοδεύει τη συμφωνία του Brexit προβλέπει ελέγχους και σε προϊόντα που μένουν στην αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται επίσης να έχει κερδίσει από την ΕΕ υπαναχώρηση ως προς την έκταση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις υποθέσεις της Β. Ιρλανδίας που άπτονται του Brexit.

Παρόλα αυτά, το DUP και οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα επιμένουν και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στους κανόνες που ισχύουν για τη Βόρεια Ιρλανδία από αυτούς που ισχύουν για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπονομεύουν την ακεραιότητα της χώρας. Ζητούν επομένως πλήρη κατάργηση οποιωνδήποτε ελέγχων στο εμπόριο μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας.

Ο εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ προειδοποίησε μάλιστα τον πρωθυπουργό Σούνακ ότι «δεν έχει νόημα» να σπαταλά πολιτικές δυνάμεις και κεφάλαιο για μια συμφωνία που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα, ο κ. Σούνακ έχει δεχθεί προειδοποιήσεις από υπουργούς του περί παραίτησής του αν προχωρήσει στη νέα συμφωνία με την ΕΕ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο κ. Στάρμερ προκάλεσε τον κ. Σούνακ να παρουσιάσει τη φημολογούμενη συμφωνία στη Βουλή υποσχόμενος ότι οι Εργατικοί «θα βάλουν τη χώρα πάνω από το κόμμα» και θα την υπερψηφίσουν.

«Έχουμε την ίδια, γνωστή ιστορία. Η χώρα πρέπει να περιμένει ενώ αυτός μαζεύει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους δυσαρεστημένους, τους επιπόλαιους, τους καταστροφείς στα έδρανά του», είπε σκωπτικά ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Ρίσι Σούνακ απάντησε πως είναι «Συντηρητικός, υποστηρικτής του Brexit και υποστηρικτής της ένωσης Β. Ιρλανδίας-Μ.Βρετανίας» και ότι «οποιαδήποτε συμφωνία επιτύχουμε θα πρέπει να κάνει τικ και στα τρία αυτά κουτάκια».

Από εκεί και πέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας που φέρεται να πραγματεύεται με την ΕΕ, μια συμφωνία που η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι δεν έχει κλείσει.

Σε ερώτηση του κ. Στάρμερ, πάντως, αν θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί μιας καινούριας συμφωνίας με την ΕΕ, ο κ. Σούνακ απάντησε πως «ασφαλώς το κοινοβούλιο θα εκφέρει την άποψή του».

Πηγή: skai.gr