Σχοινάς: Βάναυση υβριδική απειλή αυτό που συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία

Όταν οι Ευρωπαίοι ενεργούν ενωμένοι μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης προς όφελος της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, μετά τις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο και την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη θλίψη για την απώλεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, σημείωσε ότι ακόμη κι αν αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν την κρίση, είναι «η ΕΕ στο σύνολό της η οποία απειλείται». «Όταν ένας από εμάς δέχεται επίθεση, όλοι μας δεχόμαστε επίθεση», τόνισε.

«Ό,τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορά μας με τη Λευκορωσία δεν έχει να κάνει με μεταναστευτική κρίση, είναι μία βάναυση, χωρίς προηγούμενο, υβριδική απειλή στην ΕΕ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για εργαλειοποίηση, καθοδηγούμενη από το κράτος, από το καθεστώς Λουκασένκο, πρέπει να μπει τέλος σε αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα συνεχίσει να είναι αδιάκοπη. Επίσης, επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι οι ανθρωπιστικές ενέργειες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επιτάχυνση των επιστροφών.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε ότι ο Λουκασένκο, με την εργαλειοποίηση, προσπαθεί να πουλήσει εισιτήρια για το έδαφος της ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο.

«Ήταν σημαντικό να δράσουμε εναντίον αυτού και το κάναμε με τον σωστό τρόπο, αλλά είναι σημαντικό, επίσης, να πούμε ότι ακόμη και σε κατάσταση εργαλειοποίησης οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο», συμπλήρωσε η κ. Γιόχανσον.

Γιώργος Φελλίδης