Σχεδόν 17.000 Ρώσοι πήγαν «εκδρομή» το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία

Αύξηση 80% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, πριν το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση

Σχεδόν 17.000 Ρώσοι διέσχισαν τα σύνορα περνώντας στη Φινλανδία στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μια αύξηση 80% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, ανακοίνωσαν σήμερα οι φινλανδικές αρχές. 

Η ροή των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, στον απόηχο της ανακοίνωσης της επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. 

συνορα Φινλανδία Ρωσία

Νωρίς σήμερα το πρωί η κίνηση στα σύνορα των δύο χωρών είχε μειωθεί κάπως, αλλά ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Οι ουρές συνεχίζουν να είναι λίγο μακρύτερες σε σχέση με το πώς ήταν συνήθως μετά την πανδημία» δήλωσε στο Reuters ο Τανέλι Ρέπο, αξιωματούχος της αρμόδιας αρχής στα νοτιοανατολικά σύνορα της Φινλανδίας.

συνορα Φινλανδία Ρωσία

Η ανακοίνωση του Πούτιν την Τετάρτη για την πρώτη επιστράτευση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, προκάλεσε κύμα εξόδου από τη χώρα μέσω των συνόρων με την Φινλανδία, οδήγησε σε συλλήψεις διαδηλωτών και ενέτεινε την ανησυχία των πολιτών.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Φινλανδίας, ανησυχώντας ότι μπορεί να μετατραπεί σε μια βασική χώρα διέλευσης, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταματήσει να επιτρέπει την είσοδο όλων των Ρώσων με τουριστική βίζα, παρότι κάποιες εξαιρέσεις πιθανόν να συνεχίσουν να ισχύουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ