Στρατοκρατούμενες Πολιτείες της Αμερικής; Ενόχληση στο Πεντάγωνο για την ανάπτυξη στρατού

Ο στρατός αντιδρά στο δόγμα Τραμπ για… Στρατοκρατούμενες Πολιτείες της Αμερικής στη σκιά των επεισοδίων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς και των οχτώ νεκρών στις ταραχές που ακολούθησαν. 


Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν στο CNN ότι υπήρχε βαθιά και αυξανόμενη δυσφορία από μερίδα των αξιωματικών στο Πεντάγωνο, ήδη πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει τον στρατό για την επιβολή της τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι εάν οι ηγέτες της πολιτείας ή της πόλης αρνούνται "να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων τους", θα επικαλείται το "Νόμο περί εξέγερσης", έναν νόμο του 1807 που επιτρέπει σε έναν αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει τον αμερικανικό στρατό για την καταστολή των αναταραχών.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είναι βαθιά επιφυλακτικοί σύμφωνα με το CNN. Απάντησαν υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν απαιτεί ακόμη την ανάπτυξη ενεργών στρατιωτικών δυνάμεων, εκτός εάν οι κυβερνήτες των πολιτειών δηλώσουν σαφώς ότι χρειάζονται τέτοιες δυνάμεις.

"Υπάρχει μια έντονη επιθυμία να είναι υπεύθυνες οι τοπικές αρχές", ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, αναφερόμενος στους νόμους που απαγορεύουν στον στρατό να εκτελεί ρόλους επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει μάλιστα δυσφορία και στις τάξεις της Εθνοφρουράς για την ανάπτυξη δυνάμεων τους – μια κινητοποίηση πρωτοφανής στην ιστορία των ΗΠΑ.  "Πιστεύω ότι εμείς στην Αμερική δεν πρέπει να συνηθίσουμε ή να δεχόμαστε ένστολα μέλη οποιασδήποτε υπηρεσίας να προστατεύουν τους ανθρώπους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής" ξεκαθάρισε την Κυριακή ο Τόμας Κάρντεν, αντιστράτηγος της Εθνοφρουράς της πολιτείας της Τζόρτζια. Πρόσθεσε ότι αν και ‘’αν και χαιρόμαστε να το κάνουμε, και μας τιμά, είναι ένα σημάδι των καιρών ότι πρέπει να βελτιωθούμε ως χώρα’’.

"Από όλα τα πράγματα που μού έχουν ζητηθεί να κάνω τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια ως ένστολος, η ενίσχυση των τοπικών αρχών βρίσκεται στον πάτο της λίστας μου" δήλωσε απερίφραστα ο Κάρντεν. Μιλώντας για την εμπειρία του στη Τζόρτζια, αναγνώρισε πάντως ότι οι περιστάσεις "το ζήτησαν", προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η παρουσία της Εθνοφρουράς "είχε σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα" για να ηρεμήσει η κατάσταση.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ