Ακαρπή συνάντηση Στόλτενμπεργκ με Τσαβούσογλου: Παραμένει το χάσμα για Φινλανδία - Σουηδία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε την Άγκυρα να εγκρίνει "τώρα" την ένταξη ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι μπορεί να αξιολογήσει τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας ξεχωριστά

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να πείσει την Αγκυρά να άρει το βέτο σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στην αμυντική συμμαχία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο και οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί από όλους τους συμμάχους εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως «τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας ενώ ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι μπορεί να αξιολογήσει τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας ξεχωριστά.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως αναμένει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία "χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση".

Η Τουρκία θεωρείται ευρέως πως συνιστά το κύριο εμπόδιο, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει να εννοηθεί πως η χώρα θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση της Φινλανδίας αλλά όχι και της Σουηδίας.

Η Τουρκία διατείνεται πως η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία έπειτα από μια διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας ο Ράσμους Παλουντάν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας Σκληρή Γραμμή, έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου"επονείδιστη ενέργεια" και είπε πως η σουηδική κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή θέση απέναντι στη διαδήλωση η οποία θα πρέπει να επαινεθεί.

"Για μένα, αυτό δείχνει απλώς πως η Σουηδία και η Φινλανδία καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν πολιτικές που αναγνωρίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός να επικυρώσει" [η Άγκυρα την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ], είπε.

Αν και παραδέχθηκε πως η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της για την τρομοκρατία γα να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε πως οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

Ο Στόλτενμπεργκ, που συναντήθηκε αργότερα με τον Ερντογάν στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για τη νότια Τουρκία προκειμένου να επισκεφθεί τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, είπε πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Πηγή: skai.gr