Στόλτενμπεργκ: Η σύγκρουση δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία - Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύσει σημαντικά» την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας ως απάντηση στην κρίση.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα ​​από την Ουκρανία ή δεν θα κλιμακωθεί.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής μας επικράτειας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι σε ετοιμότητα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη συμμαχία να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα - αλλά αρνήθηκε να το πράξει σε μια προσπάθεια να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Το να στοχεύεις με πυρά τον άμαχο πληθυσμό είναι έγκλημα πολέμου και δεν είναι αποδεκτό. Ήμασταν ξεκάθαροι ότι ο Πούτιν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά του απέναντι στην Ουκρανία και το τίμημα αυτό είναι ακριβώς αυτό που πληρώνει τώρα. Η Ρωσία έχει χτυπηθεί από σοβαρές κυρώσεις και έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομακτικό και μας επηρεάζει όλους. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει», τόνισε. 

Πηγή: skai.gr