Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν «πρέπει να συνειδητοποιήσει» ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Σχεδόν ένα χρόνο από τη βάναυση εισβολή του, ο Πρόεδρος Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι προετοιμάζεται για ειρήνη» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πολωνό πρόεδρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «πρέπει να συνειδητοποιήσει» ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σχεδόν ένα χρόνο από τη βάναυση εισβολή του, ο Πρόεδρος Πούτιν δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι προετοιμάζεται για ειρήνη. Αντίθετα, εξαπολύει νέες επιθέσεις και στοχεύει πολίτες, πόλεις και κρίσιμες υποδομές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα στις Βρυξέλλες.

«Ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει και για αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία γρήγορα τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να ανακαταλάβουν εδάφη και να επικρατήσουν ως κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας μιας γενιάς», το ΝΑΤΟ λαμβάνει περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας.

«Ενισχύουμε την παρουσία και την ετοιμότητά μας από τη Μαύρη μέχρι τη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας», είπε. 

«Μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία βοηθούν στην προστασία του ουρανού σας, οι μπαταρίες Patriot από τη Γερμανία ενισχύουν την αεράμυνα σας και χιλιάδες στρατιώτες από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Πολωνία για να βοηθήσουν στην αποτροπή της επιθετικότητας», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Μαζί, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο για λανθασμένους υπολογισμούς στη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της Πολωνίας και ολόκληρης της συμμαχικής επικράτειας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη Λευκορωσία λέγοντας ότι «συνεχίζει να φιλοξενεί και να υποστηρίζει τις ρωσικές δυνάμεις και εμβαθύνει την πολιτική και στρατιωτική της ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Καλούμε τη Λευκορωσία να τερματίσει τη συνενοχή της στον πόλεμο» τόνισε.

Πηγή: skai.gr