Κλείσιμο

Στόλτενμπεργκ: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή»

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη συνοικία που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

«Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται. 

ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν την επίθεση

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της Νορβηγίας στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του. Έχουμε επικοινωνήσει με τη νορβηγική κυβέρνηση για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία, καλώντας συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα σε "συνεργασία κατά της τρομοκρατίας".

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την «άνανδρη» επίθεση.
«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία», δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος».

Επεσήμανε επίσης ότι «έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας».

Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Γ. Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

ΝΑΤΟ: «Ειδεχθείς» πράξεις βίας στη Νορβηγία

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε σήμερα τις «ειδεχθείς» πράξεις βίας στη Νορβηγία, μετά από την έκρηξη μιας ή δύο βομβών και ενός μακελειού που είχαν ως στόχο την κυβέρνηση μιας χώρας-μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ειδεχθείς πράξεις βίας στη Νορβηγία», δήλωσε ο γ.γ. Αντερς Φο Ράσμουσεν. «Η αλληλεγγύη μας με τη Νορβηγία παραμένει ακλόνητη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένες στη μάχη ενάντια σε αυτές τις πράξεις βίας», τόνισε.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Είμαστε όλοι Νορβηγοί», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στη χώρα μετά τις δύο επιθέσεις.

Από τη μεριά του ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις μετά τη συνομιλία που είχε με τον νορβηγό ομόλογό του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς τη Νορβηγία και της πρόσφερε βοήθεια.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της με "τη νορβηγική κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Οσλο "πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη", με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουΐλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του "σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Οσλο". "Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της", επισήμανε ο κ. Χέιγκ.

Πηγή: Πηγή: kathimerini.gr