Στόλτενμπεργκ: Αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας, θα βρούμε σύντομα λύση για Φινλανδία, Σουηδία

Στόλτενμπεργκ: Αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας, θα βρούμε σύντομα λύση για Φινλανδία, Σουηδία

Αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα με το τουρκικό «βέτο» και θα βρεθεί λύση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι διαφωνίες στο ΝΑΤΟ δεν είναι νέες, τα προβλήματα θα επιλυθούν. Είμαστε σε διάλογο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Τουρκίας», δήλωσε ο Νορβηγός επικεφαλής της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Πρέπει να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, πρέπει να αναλάβουμε δράση και να εξετάσουμε σοβαρά αυτό το θέμα».

Μπεν Ουάλας: Υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος. Πιστεύω ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί και είναι σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία», είπε ο Ουάλας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μιλήσει για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημο αίτημα την Τετάρτη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια απόφαση που υποκινήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει αντιρρήσεις, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι στηρίζουν οργανώσεις τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

Πηγή: skai.gr