Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον η Ζαχάροβα-Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής ελίτ

Αρκετά γιοτ που χρησιμοποιεί τακτικά, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος, συγκαταλέγονται επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε σήμερα μια σειρά από νέες κυρώσεις με στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι οποίες στοχοποιούν πολλά πολυτελή γιοτ που σχετίζονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν ολιγάρχη που ηγείται μια μεγάλης μονάδας παραγωγής χάλυβα και έναν τσελίστα που η Ουάσινγκτον λέει ότι λειτουργεί ως μεσάζων για τον Ρώσο ηγέτη.

Επίσης Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας ενώ παράλληλα προωθούν την λογοδοσία του προέδρου Πούτιν και αυτών που επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης 71 τοποθεσίες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στον κατάλογο οντοτήτων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης του ρωσικού στρατού στην τεχνολογία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στη λίστα οντοτήτων αντιμετωπίζει σαρωτικούς περιορισμούς στις αποστολές στη Ρωσία τόσο αμερικανικών όσο και ξένων προϊόντων, τεχνολογίας και λογισμικού, εάν παράγονται με εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να λάβει περισσότερα μέτρα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Στην ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για την κατάσχεση γιοτ, πολυτελών κατοικιών και ιδιωτικών αεροσκαφών πλούσιων Ρώσων που έχουν δεσμούς με τον Πούτιν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εντόπισε σήμερα δύο πλοία, το Graceful με σημαία Ρωσίας και το Olympia με σημαία νησιών Κέιμαν το ιδιοκτησιακό καθεστών των οποίων έχει σχέση με τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος μπήκε στην αμερικανική μαύρη λίστα μια ημέρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει πραγμαοτποιήσει πέρυσι, πολυάριθμα ταξίδια με τα γιοτ, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Μαύρη Θάλασσα με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασέντο, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στοχοποίησε επίσης δύο άλλα γιοτ, το Shellest και το Nega, τα οποία όπως τόνισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, χρησιμοποιούνταν από τον Πούτιν και ανήκαν σε μια ρωσική εταιρεία που υπόκειται σε κυρώσεις.

Επιπλέον οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την Imperial Yachts, μια χρηματομεσιτική εταιρεία με έδρα το Μονακό που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, να ναυλώνουν τα σκάφη τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς και μια αεροπορική εταιρεία που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο μεταφοράς αεροσκαφών σε υπεράκτια εταιρεία για αποφυγή κυρώσεων.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης στον κατάτολογο των κυηρώσεων τον Σεργκέι Πάβλοβιτς Ρολντούγκιν, τσελίστα και μαέστρο, στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δεσμούς του με τον Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρολντούγκιν είναι «μέρος ενός συστήματος που διαχειρίζεται τον υπεράκτιο πλούτο του προέδρου Πούτιν». Το αμερικανικό διάταγμα παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρολντούγκιν στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

Ο Πούτιν το 2016 υπερασπίστηκε τον Ρολντούγκιν αφού το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στις διαρροές των "Panama Papers", αρνούμενος ότι υπήρχε οτιδήποτε διεφθαρμένο σχετικά με τη συμμετοχή του φίλου του σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξέι Μορντασόφ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.

Τα μέτρα θέτουν στη μαύρη λίστα τον Μορντασόφ, τα μέλη της οικογένειάς του και τις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της Severstal, που είναι μεγάλος παραγωγός χάλυβα, και του χρυσωρυχείου Nord Gold.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει καταλάβει το 20% της ουκρανικής επικράτειας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος σήμερα στους πολιτικούς και τον λαό του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αυτή τη στιγμή ελέγχουν σχεδόν το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, ωστόσο από την έναρξη της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 1.017 κατοικημένα σημεία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλλαν σε 3.620 κατοικημένα σημεία, 1.017 εκ των οποίων έγινε δυνατόν να απελευθερωθούν και απομένει να απελευθερωθούν ακόμη 2.603. Με βάση την σημερινή κατάσταση έως σήμερα υπό τον έλεγχο των κατακτητών βρίσκεται περίπου το 20% της επικράτειας μας, σχεδόν 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση σημαντικά μεγαλύτερη από την έκταση όλων των χωρών της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδίας, Λουξεμβούργο- σ.σ) », δήλωσε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι αυτή που εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πριν από οκτώ χρόνια, και εξαιτίας των κατακτητικών της ενεργειών από το 2014 έως την τις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έλεγχε σχεδόν 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών της Κριμαίας και το ένα τρίτο των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, είπε επίσης ότι την παρούσα στιγμή περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ουκρανική επικράτεια είναι παγιδευμένα από νάρκες και βλήματα που δεν έχουν εκραγεί.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μετατραπεί σε εσωτερικούς πρόσφυγες , ενώ περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί κυρίως γυναίκες και παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Πηγή: skai.gr