Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ρωσίας – Πολωνίας: Η παρενόχληση πολωνικού αεροσκάφους από ρωσικό και η ενόχληση Κρεμλίνου για την μετονομασία του Καλίνινγκραντ

Η Πολωνία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για την παρενόχληση πολωνικού αεροσκάφους από ρωσικό - Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο θεωρεί «εχθρική ενέργεια» την απόφαση της Βαρσοβίας για την μετονομασία του Καλίνινγκραντ  

Η Πολωνία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή σήμερα για ένα περιστατικό που αφορούσε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις αρχές Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το συμβάν έθεσε τις μονάδες εναέριας περιπολίας του ΝΑΤΟ στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας και επιδείνωσε τις ήδη εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνίας, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής.

Το περιστατικό της 5ης Μαΐου συνέβη όταν αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής, που περιπολούσε για λογαριασμό της Frontex, παρενοχλήθηκε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσαν η Ρουμανία και η Πολωνία.

«Καταδικάζουμε σφόδρα την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της ρωσικής πλευράς, που συνιστά ένα σοβαρό διεθνές περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λούκας Γιάσινα στο Twitter. Η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Το Κρεμλίνο θεωρεί «εχθρική ενέργεια» την απόφαση της Βαρσοβίας για την μετονομασία του Καλίνινγκραντ

Το Κρεμλίνο θεωρεί «εχθρική ενέργεια» την απόφαση που έλαβε η Πολωνία για την μετονομασία του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στα επίσημα έγγραφα, καθώς οι διμερείς σχέσεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Καλίνινγκραντ ήταν γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μετά την προσάρτησή του στην Σοβιετική Ενωση μετονομάσθηκε προς τιμήν του σοβιετικού πολιτικού Μιχαήλ Καλίνιν.

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε χθες ότι λόγω της σχέσης του Καλίνιν με την σφαγή του Κατίν -όταν χιλιάδες πολωνοί αξιωματικοί και μέλη της πολωνικής διανόησης εκτελέσθηκαν από τους Σοβιετικούς- η πόλη θα πρέπει να μετονομασθεί σε Κρόλεβιτς, όπως ήταν η ονομασία της όταν βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Βασιλείου της Πολωνίας τον 15ο και 16ο αιώνα.

«Το σημερινό ρωσικό όνομα αυτής της πόλης είναι μία τεχνητή ονοματοδοσία, άσχετη με την πόλη ή την περιοχή», ανακοίνωσε η επιτροπή γεωγραφικής τυποποίησης της Πολωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απόφαση «αγγίζει την παράνοια».

«Γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας της η Πολωνία ολίσθησε από καιρού εις καιρόν σε αυτήν την παράνοια του μίσους προς τους Ρώσους», είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ