Στο φως xιλιάδες e-mail του Φάουτσι για κορωνοϊό - Το μήνυμα αξιωματούχου του ΠΟΥ

Περισσότερες από 3.200 σελίδες  e-mail από συνομιλίες του κορυφαίου αμερικανού επιδημιολόγου  Δρ Άντονι Φάουτσι κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, πρώην συναδέλφους, παλιούς φίλους, δημοσιογράφους, παραγωγούς, διασημότητες και απλούς πολίτες δημοσίευσε το BuzzFeed.

H ηλεκτρονική αλληλογραφία αφορά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 και η Washington Post δημοσίευσε αποσπάσματα από περισσότερες από 860 σελίδες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. Το CNN έλαβε επίσης πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα  από τον Φεβρουάριο.

H κούραση του Φάουτσι

Εντύπωση, συμφωνα με το CNN αποτελεί η απλότητα των απαντήσεων τοu Φάουτσι. Απαντώντας σε έναν δημοσιογράφο τον Φεβρουάριο, γράφει, «Είμαι πραγματικά κουρασμένος. Δεν κοιμάμαι πολύ αυτές τις μέρες.»

Με την εξάπλωση της πανδημίας δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να έρθουν ερωτήσεις στα εισερχόμενά του, συχνά από ειδησεογραφικούς σταθμούς από  όλο τον κόσμο και ραδιοφωνικές εκπομπές που ζητούσαν αρκετά λεπτά από το χρόνο του για συνέντευξη.

Ο  Διευθυντής Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Dr. Ο Francis Collins, αφεντικό του Φάουτσι, επισύναψε μια σύντομη υπενθύμιση στο τέλος του email του στον Φάουτσι:  «Κοιμηθειτε και λίγο!»

Σε συνέντευξη με τον Wolf Blitzer του CNN τον Ιούνιο, ο Φάουτσι χαρακτήρισε το έργο ''εξαντλητικό".

«Είμαι χρόνια κουρασμένος, δεν κοιμάμαι πολύ», είπε. «Ενημερώνω συνεχώς, μιλάω, κάνω πράγματα, ελπίζω να βγάζω το σωστό σκοπό έξω».

Μετά από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 1ης Μαρτίου από ψυχολόγο που εξέφρασε ανησυχία για το αν λογοκρίθηκε ο Φάουτσι, απάντησε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν λογοκρίνομαι».

To μήνυμα από αξιωματούχο του ΠΟΥ 

Σύμφωνα με το RT, o Φαούτσι  έλαβε επίσης επαίνους από έναν αξιωματούχο του ΠΟΥ με δεσμούς με το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν για την απόρριψη θεωριών ότι ο ιός ήταν ανθρωπογενής.

Συκεκριμένα ο Peter Daszak, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ταξίδεψε στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση του ιού, έστειλε στον Fauci ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 18 Απριλίου 2020, στο οποίο τον ευχαρίστησε για την απόρριψη του ισχυρισμού ότι ο Covid- 19 διέρρευσε από ένα εργαστήριο.

«Ήθελα απλώς να πω ένα προσωπικό ευχαριστώ εκ μέρους του προσωπικού μας και των συνεργατών μας, για το γεγονός ότι σταθήκαε δημόσια  και δηλώσατε ότι τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη φυσική προέλευση για τη  COVID-19 από διαρροή νυχτερίδας- ανθρώπου, και όχι μια διαρροή εργαστηρίου από το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν», έγραψε ο Ντασάκ. Πρόσθεσε ότι τα «γενναία» σχόλια του Φάουτσι προέρχονταν από μια «αξιόπιστη φωνή» και θα βοηθούσαν «να διαλύσουν τους μύθους που περιστρέφονται γύρω από την προέλευση του ιού».

Ο Φάουτσι απάντησε την επόμενη μέρα, γράφοντας: «Ευχαριστώ πολύ για το ευγενικό σας σημείωμα».

Ο Daszak είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης, της EcoHealth Alliance, η οποία παρείχε επιχορηγήσεις 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο ινστιτούτο Wuhan για να μελετήσει κορωνοϊους  νυχτερίδων μεταξύ 2014 και 2019. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας του ΠΟΥ που ταξίδεψε στην Wuhan για να διερευνήσει την προέλευση της Covid-19. Η έρευνα κατέληξε στο Μάρτιο ότι η θεωρία εργαστηριακής διαρροής ήταν πολύ απίθανη και ότι ήταν πιθανό, αλλά όχι βέβαιο, ότι η ασθένεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Πρόσφατα απέρριψε τις προτάσεις ότι ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο ως «θεωρίες συνωμοσίας».

Το email του Daszak αναφέρεται σε σχόλια που έκανε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 17 Απριλίου, στο οποίο ρωτήθηκε για τις θεωρίες ότι ο Covid-19 μπορεί να προήλθε από το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan. Ο Φάουτσι απάντησε στο ερώτημα αναφέροντας μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι «απόλυτα συνεπείς με την μετάβαση ενός είδους από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο».

Το Fox News δημοσίευσε μια αποκλειστική έκθεση στις 15 Απριλίου 2020, υποστηρίζοντας ότι πολλές πηγές πίστευαν ότι ο ιός προήλθε από το κινεζικό εργαστήριο. Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης υποδείξει ότι πίστευε ότι ο ιός μπορεί να είναι ανθρωπογενής, λέγοντας εκείνη την εποχή ότι η θεωρία «φαίνεται να έχει νόημα» και ότι «πολλοί άνθρωποι το βλέπουν».

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 21 Φεβρουαρίου 2020 στον Φάουτσι από έναν αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell ο οποίος έγραψε: "πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθεί ο ιός από ένα εργαστήριο στην Γουχάν, την περιοχή της βιοτεχνολογίας της Κίνας".

O Φάουτσι κάνει το e-mail  forward σε ένα  συνάδελφο και γράφει: "παρακαλώ χειριστείτε".

Επίσης σε ένα άλλο mail, o  επιστήμονας Kristian Anderson είπε στο Φάουτσι ότι το SARS-CoV-2 έχει «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά» που «ενδεχομένως φαίνονται κατασκευασμένα».

Στο ίδιο  email  σημειώνεται επίσης ότι το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εμφανίζεται «ασυμβίβαστο με τις προσδοκίες από την εξελικτική θεωρία».

Πηγή: sigmalive