Στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατή της ημέρα.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.
Ανέφερε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

 Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών πυρών βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Νωρίτερα, γινόταν λόγος για πλήγμα σε μονάδα και για φωτιά σε τμήμα της εγκατάστασης, ενώ ουκρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, μίλησε για αυξημένο επίπεδο ραδιενέργειας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

 Παράλληλα σύμφωνα με τους ουκρανούς αξιωματούχους,  στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Δεν ανέφεραν πάντως ακριβή αριθμό θυμάτων
 Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

 Σφοδρές είναι οι μάχες στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ στο κέντρο της πόλης έχουν στηθεί οδοφράγματα και ο Ουκρανικός στρατός είναι ακροβολισμένος σε διάφορα σημεία
Χάος επικρατεί στη Μαριούπολη , η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από το ρωσικό στρατό. Το ανατολικό κομμάτι της πόλης βομβαρδίστηκε από πυραύλους.

Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακριβώς έξω από το Χάρκοβο.
Στη Χερσώνα, που βρίσκεται υπό το έλεγχο των Ρώσων, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως σε ρωσικά χέρια βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης και προειδοποίησε τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.
Το υπουργείο διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι "Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας"
 Εν τω μεταξύ, στους 33 ανήλθαν οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ, οπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διάσωσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το 90% των στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ουκρανικά σύνορα έχει εισέλθει στην ουκρανική επικράτεια.

Πηγή: skai.gr