Στο εξωτερικό για να εμβολιαστούν οι Ρώσοι μετά το «μπλόκο» του ΠΟΥ στο Sputnik-V

Ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία πωλούν οργανωμένα ταξίδια για Ρώσους προκειμένου να εμβολιασθούν στο εξωτερικό με ξένα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς ορισμένοι Ρώσοι έχουν απογοητευθεί επειδή τα εγχώρια παραγόμενα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί διεθνώς.

Η Ρωσία δεν έχει εγκρίνει για επείγουσα χρήση κανένα εμβόλιο που έχει παρασκευασθεί στο εξωτερικό. Έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώρια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Sputnik V που χορηγείται σε δύο δόσεις. Κανένα από τα εμβόλια της Ρωσίας δεν έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik V έως ότου εμπειρογνώμονές του επισκεφθούν εκ νέου ένα εργοστάσιο παρασκευής του εμβολίου,το οποίο δεν τήρησε τις ορθές πρακτικές, όπως είχε ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας.

Η ζήτηση στη Ρωσία για ταξίδια στο εξωτερικό που προσφέρουν στον κόσμο την δυνατότητα να εμβολιασθεί με ξένα εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ, έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση αυτή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η Μάγια Λομίντζε, διευθύντρια της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR).

Τα περισσότερα από τα ταξίδια αυτά στο εξωτερικό, που κοστίζουν περίπου 600-850 ευρώ το άτομο, έχουν προορισμό τη Σερβία, ενώ μία εταιρεία πρότεινε ως προορισμό τη Γερμανία. Στους Ρώσους που επιλέγουν να εμβολιασθούν στο εξωτερικό, τους προσφέρεται η δυνατότητα να κάνουν ένα από τα τέσσερα διαφορετικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου της Pfizer, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ATOR.

Εάν οι ταξιδιώτες επιλέξουν εμβόλιο δύο δόσεων, τότε θα πρέπει να ταξιδέψουν δύο φορές.

Η Άννα Φιλατόφσκαγια, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Russian Express, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου που προσφέρει τέτοιου είδους ταξίδια, δήλωσε ότι οι πελάτες επιλέγουν συχνότερα να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer.

Η Φιλατόφσκαγια ανάφερε ότι τα οργανωμένα ταξίδια, περιλαμβάνουν πτήσεις με επιστροφή με την Aeroflot, δύο-τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο στο Βελιγράδι, πρωινό και επίσκεψη σε κλινική. Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν, αλλά το ταξιδιωτικό γραφείο εγγράφει τους πελάτες για να το κάνουν, δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «αρχίσαμε να πουλάμε αυτές τις εκδρομές πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Υπήρξαν περίπου 20 αιτήσεις σε αυτό το διάστημα ...».

Η ζήτηση αυξήθηκε μετά από αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την διαθεσιμότητα τέτοιων ταξιδιών, είπε.

«Αυτό προκάλεσε μια έντονη ζήτηση» δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι 17 άτομα είχαν υποβάλει αίτηση για ένα ταξίδι εμβολιασμού σήμερα Τετάρτη.

Η Υβέτα Βερντιγιάν, υπεύθυνη διαφήμισης ενός άλλου ταξιδιωτικού γραφείου, δήλωσε ότι τα ταξίδια αυτά τα κάνουν κυρίως Ρώσοι που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Η Μαρία, κάτοικος Μόσχας, δήλωσε ότι ταξίδεψε στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι μόνη της για να εμβολιαστεί.

«Εμπιστεύομαι το Sputnik - αλλά δεν αναγνωρίζεται εκτός Ρωσίας. Οι ταξιδιωτικοί κανόνες στον κόσμο σημαίνουν ότι χρειάζομαι ένα διεθνές πιστοποιητικό για να μπορώ να μετακινούμαι», είπε, τηρώντας την ανωνυμία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ