ΚΑΙΡΟΣ

Στις Βρυξέλλες η Στέρτζον για να προστατεύσει τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ

Συναντήσεις με τις θεσμικές κεφαλές της Ε.Ε. θα έχει αύριο Τετάρτη τις Βρυξέλλες η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για να συζητήσει τρόπους ώστε η Σκωτία να παραμείνει στην Ένωση, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ως συνόλου να την εγκαταλείψει, όπως δήλωσε η ίδια στο σκωτσέζικο κοινοβουλιο.

Η κ. Στέρτζον δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πως σχεδιάζει να παρουσιάσει τη θέση της Σκωτίας απ’ ευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 62% των Σκωτσέζων ψήφισε στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Η Σκωτία βρίσκεται ήδη σε επαφές με το Γιβραλτάρ, που επίσης υποστήριξε το Bremain, ώστε να συντονίσουν τις κινήσεις του για παραμονή στην Ε.Ε.

Καταγγέλλοντας αυτό που περιέγραψε ως κενό ηγεσίας στο Λονδίνο, η κ. Στέρτζον δήλωσε πως το διάστημα των τριών μηνών μέχρι να αναλάβει την πρωθυπουργία ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον θα ζημιώσει περαιτέρω τη βρετανική οικονομία.

Ο διάδοχος του κ. Κάμερον αναμένεται να επιλεγεί έως τις 2 Σεπτεμβρίου από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Έως τότε ο βρετανός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να αρχίσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο