Στην κηδεία της Ελισάβετ ο Χουάν Κάρλος – Έντονες αντιδράσεις από την ισπανική αυλή

Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο κατάλληλος για να εκπροσωπήσει τη χώρα είναι ο νυν βασιλιάς Φελίπε.

Την πρόθεση του να «παύσει» την αυτοεξορία του στο Αμπου Ντάμπι για να παρευρεθεί στην κηδεία της ξαδέρφης του, βασίλισσας Ελισάβετ, στο Λονδίνο, γνωστοποίησε με επιστολή του στο βρετανικό Foreign Office ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος. 

Το πρώην βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας έλαβε επίσημη πρόσκληση από τις βρετανικές αρχές και την αποδέχθηκε, παρά την βεβαρυμμένη υγεία, τα σκάνδαλα και τη δίωξη για παρενόχληση που εκκρεμεί στη Βρετανία σε βάρος του 84χρονου πρώην μονάρχη της Ισπανίας. 

Μόλις έγινε γνωστή η πρόσκληση, στην ισπανική αυλή επικράτησε αναταραχή και αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο κατάλληλος για να εκπροσωπήσει τη χώρα είναι ο νυν βασιλιάς Φελίπε , γιος του Χουάν Κάρλος και δεύτερος ανιψιός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μάλιστα, η ισπανική κυβέρνηση επικοινώνησε ιδιωτικά με τον 84χρονο πρώην βασιλιά και του ζήτησε να μην παραστεί στην κηδεία καθώς η εμφάνισή του ίσως υπονόμευε τη θέση και το στάτους του Φελίπε. 

Τελικά και παρά τις αντιδράσεις, ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να παρευρεθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, για να αποχαιρετήσει την ξαδέρφη του. 

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του Λετίθια έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στην κηδεία. 

Ο Χουάν Κάρλος ζει αυτοεξόριστος στο Άμπου Ντάμπι από το 2020 και η παρουσία του στην κηδεία θα είναι η πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε βασιλική εκδήλωση μετά την παραίτησή του, έπειτα το σκάνδαλο που ξέσπασε για ξέπλυμα χρήματος. 
 

Πηγή: skai.gr