Στην αντεπίθεση η Ρωσία μετά την απέλαση διπλωματών της από την Τσεχία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας εξαιτίας της απέλασης από την Πράγα 18 ρώσων διπλωματών για αβάσιμους και ανυπόστατους λόγους, σύμφωνα με την Μόσχα.

Ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Μόσχα εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την απόφαση της Πράγας για την απέλαση 18 ρώσων διπλωματών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

H Τσεχία απέλασε χθες 18 ρώσους διπλωμάτες και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.

Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι το 2018. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών και εκτελών χρέη ΥΠΕΞ Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ανακριτές θεωρούν πως η έκρηξη στην αποθήκη είχε στόχο ένα φορτίο με όπλα που επρόκειτο να μεταφερθεί από την αποθήκη και να σημειωθεί η έκρηξη μετά την μεταφορά των όπλων, πιθανόν στη Βουλγαρία.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Πράγα θα ζητήσει βοήθεια από την Μόσχα για την ανάκριση των δύο αυτών προσώπων, αλλά δεν αναμένει ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί.

Το εβδομαδιαίο ερευνητικό έντυπο της Τσεχίας Respekt έγραψε χθες ότι το φορτίο με τα όπλα προοριζόταν για έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων, ο οποίος θεωρείται ότι προμήθευε την Ουκρανία σε μια περίοδο που οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές μάχονταν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας.

Η Respekt και το κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας κατονόμασαν έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων που, όπως υποστήριξαν, ρώσοι πράκτορες επιχείρησαν αλλά απέτυχαν να σκοτώσουν.

Από την πλευρά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Seznamzpravy.cz έγραψε ότι το φορτίο των όπλων πιθανόν να προοριζόταν για τους σύρους αντάρτες.

"Θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα που θα υποχρεώσουν αυτούς που προέβησαν σε αυτή την πρόκληση να αντιληφθούν πλήρως την ευθύνη της καταστροφής των θεμελίων των τυπικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας", ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αιτιάσεις της Τσεχίας είναι παράλογες καθώς η Πράγα στο παρελθόν είχε κατηγορήσει για την έκρηξη στην αποθήκη τους ιδιοκτήτες της και δεσμεύτηκε η Μόσχα να απαντήσει σκληρά.

"Η εχθρική αυτή κίνηση είναι η συνέχεια σε μια σειρά από αντιρωσικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να μην δει κάποιος εδώ αμερικανικά ίχνη", συνεχίζει η ανακοίνωση κατηγορώντας την Πράγα ότι "πασχίζει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ