Στη δίνη του πολέμου – Θέμα ωρών η εισβολή στην πόλη της Γάζας

H πόλη της Γάζας είχε πλέον περικυκλωθεί  - Ο διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν - Το Ισραήλ γυρίζει την πλάτη ακόμη και στην προοπτική μίας σύντομη παύσης των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη την Κυριακή όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ενώ, η Λωρίδα της Γάζας δεχόταν νέο άγριο σφυροκόπημα βομβαρδισμών από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) και υπέκυπτε στο τρίτο κατά σειρά μπλακ-άουτ επικοινωνιών. Νωρίτερα, είχε βομβαρδιστεί ο προσφυγικός καταυλισμός Aλ Μάγκαζι όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Κατά τις IDF, ο ισραηλινός στρατός, την ώρα του βομβαρδισμού, έψαχνε εάν δρούσαν στην περιοχή ένοπλοι της Χαμάς.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στη Ραμάλα πραγματοποιήθηκε την 3η ημέρα της νέας του περιοδείας, η οποία αποτελεί μέρος της επείγουσας διπλωματικής προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν τη διάχυση του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρο της Παλαιστινιακής Αρχής με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ζητήθηκε από την Ουάσιγκτον άμεση κατάπαυση του πυρός και επείγουσα παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας μονάχα όμως ως μέρος μίας πολιτικής λύσης για την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, τόνισε ότι ο Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συνέχιση των υπηρεσιών βασικής ανάγκης ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν. Όπως έγινε γνωστό οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης και τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ηρεμία και η σταθερότητα στη Δυτική Όχθη τονίζοντας την ανάγκη να πάψει η βία των Ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων.

Μετά την Δυτική Όχθη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας  πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

Στο Ιράκ άλλωστε παραμένουν ανεπτυγμένοι περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες και από τις 7 Οκτωβρίου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν γίνει ξανά και ξανά στόχος επιθέσεων.  Ο πρωθυπουργός του Ιράκ καταδίκασε τις εν λόγω επιθέσεις με τον Άντονι Μπλίνκεν να επαναλαμβάνει ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει οποιοδήποτε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συναντηθεί και με τους υπουργούς Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών (Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Ιορδανίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου). Ο Αϊμάν Σαφάντι, ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, τόνισε ότι όλες οι αραβικές χώρες θέλουν άμεση κατάπαυση του πυρός υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή βυθίζεται σε μία θάλασσα μίσους το οποίο θα σημαδέψει και τις επόμενες γενιές». Ωστόσο ο κ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι «μια κατάπαυση του πυρός, τώρα, απλώς θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί» και τάχθηκε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές καθώς, όπως εξήγησε, θα επέτρεπαν τη διανομή της αναγκαίας βοήθειας εντός της Γάζας, την έξοδο από αυτή όσων έχουν διπλή υπηκοότητα και «στο Ισραήλ να πετύχει τον στόχο του, δηλαδή τη συντριβή της Χαμάς».

IDF: Δίκτυο τούνελ της Χαμάς κάτω από νοσοκομεία της Γάζας

Την ίδια ώρα, η απομάκρυνση αμάχων και βαριά τραυματισμένων Παλαιστινίων από τη Γάζα είχε διακοπεί από το Σάββατο, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, έπειτα από το χτύπημα των IDF κατά ασθενοφόρων κοντά στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, Αλ Σίφα. Όπως ισχυρίστηκε ο ισραηλινός στρατός, η Χαμάς χρησιμοποιούσε ένα από τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου για να μεταφέρει ενόπλους της.

Σε νέες του δηλώσεις την Κυριακή δε, ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, κατηγόρησε εκ νέου τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τους σκοπούς της και έδωσε στη δημοσιότητα ακόμη και βίντεο που επικαλούνται στοιχεία και πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τα οποία στο νοσοκομείο Σέικ Χαμάντ φαίνεται υπόγεια είσοδος η οποία φέρεται να συνδέεται με το υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς ή και ένοπλοι της οργάνωσης να ανοίγουν πυρ κατά των IDF από το ίδιο το νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μίλησε, επίσης, και για το Ινδονησιακό Νοσοκομείο ισχυριζόμενος ότι υπογείως υπάρχει επίσης δίκτυο τούνελ της Χαμάς εγείροντας φόβους πως ίσως αυτός θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος του ισραηλινού στρατού.

Εκκλήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις - «Όχι» από το Ισραήλ

Ο υπερβολικά υψηλός αριθμός νεκρών στη Γάζα - καθώς πλέον αγγίζουν τις 10.000 - έχει πυροδοτήσει διεθνώς θυμό και οργή με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους πόλεων από την Ουάσιγκτον μέχρι το Βερολίνο απαιτώντας κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ, ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γυρίζει την πλάτη ακόμη και στην προοπτική μίας σύντομη παύσης των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους.  Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, απαντά πως «όποιος βρίσκεται στην πόλη της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του» ενώ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παραμένει ανυποχώρητος και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, το βράδυ της Κυριακής, η πόλη της Γάζας είχε πλέον περικυκλωθεί και ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να εισβάλει σε αυτή εντός των επόμενων 48 ωρών.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπός τους, η Λωρίδα της Γάζας παραμένει αποκομμένη στο βόρειο και νότιο τμήμα ενώ, εξακολουθεί να επιτρέπει την ύπαρξη διαδρόμου για τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού προς τον νότο. Ωστόσο, την ώρα των ανακοινώσεων σε εξέλιξη βρισκόταν ένα νέο άγριο σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα ο οποίος παραμένει χωρίς ρεύμα και χωρίς επαρκή τρόφιμα και φάρμακα ενώ, για τρίτη φορά οι άμαχοι έμειναν χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο καi χωρίς δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: skai.gr