Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και όχι χρήσιμο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Aναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφορές θαλασσίων ορίων άλλων χωρών, καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν δράσεις που κινδυνεύουν να οξύνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο σε μία ευαίσθητη χρονική στιγμή. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να πάρει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις η Λιβυκή σύγκρουση, και την επείγουσα ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν για μία λύση ως προϊόν διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και του GNO (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) έχει οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή, και είναι αντιπαραγωγική και προκλητική».

Πηγή: skai.gr